Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 12.07.2012.г.

0

Нова Влада Војводине: Пајтић премијер, Јешић међу потпредседницима

Нова Покрајинска влада старих коалиционих партнера – Демократске странке, Савеза војвођанских Мађара, Лиге социјалдемократа Војводине, али не и Социјалистичке партије Србије, изабрана је на седници Скупштине Војводине двотрећинском већином.

Владу наставља да води демократа Бојан Пајтић, у свом трећем мандату на њеном челу. Њен избор подржало је 79 посланика коалиције од укупно 120. Против је гласао 21 из редова савеза око Српске напредне странке, као и из Демократске странке Србије. Уздржани су остали посланици коалиције коју окупља СПС.

Сем председника, нова Влада има 11 ресорних секретара, међу којима су четворо и потпредседници. Њиховим полагањем заклетве седница је завршена у касним поподневним сатима. Претходила јој је седница на којој су посланици изменили Покрајинску скупштинску одлуку о покрајинској управи којом су одређени број, надлежности и називи нових секретаријата. Новина је да су ресор привреде, с једне стране, и рада, запошљавања и равноправности полова, с друге, спојени. По новој организацији је из ресора образовања, управе и националних заједница „извучено“ високо образовање и додато Секретаријату за науку и технолошки развој.

У обраћању посланицима, мандатар Пајтић је рекао да ће нова влада бити мања и ефикаснија. Пре четири године, она је, додао је, имала 17.

– Више посла, развој привреде и пољопривреде наши су први задаци – рекао је Пајтић у експозеу.

Он је навео да су задаци нове владе стварање услова за запошљавање, за подизање нових индустријских и радних зона, привлачење инвестиција у свакој општини, улагање у пољопривреду, наставак капиталних улагања, политика социјалне правде и унапређење, очување људских и мањинских права, као и брига о младима. По његовим речима, биће настављена улагања у здравствене установе „Каменица 2“ и Клинички центар Војводине.

– Пред Србијом и Војводином су тешке одлуке. Ускоро ћемо имати и нову владу Републике. А ја ћу цитирати Зорана Ђинђића: налазимо се у броду пуном воде и морамо је сви заједно избацивати – рекао је Пајтић.

По његовим речима, војвођанска скупштина и влада увек ће пружити подршку републичким органима по свим питањима, али „нећемо се либити да спречимо сваки покушај умањивања или ускраћивања онога што припада Војводини и њеним грађанима“.

Како су међу примарним задацима развој привреде и пољопривреде, Пајтић је најавио да ће се прве седнице нове Владе одржати уз присуство стручњака из Привредне коморе Војводине и Асоцијације пољопривредника.

– Основаћемо пољопривредни и привредни савет Војводине, дефинисати заједничку стратегију и решавати проблеме у складу с приоритетима, а међу њима је и наставак капиталних улагања, пре свега у кључне саобраћајнице, мостове и тунел кроз Фрушку гору – рекао је Пајтић.

Како ће да функционише нова Влада у Новом Саду у односу на нову Владу у Београду показаће нам већ претходни дани.  Ма, какви били односи, све штетне последице ћемо платити ми обични држављани Србије, а ако буде нешто корисног на релацији Република-Покрајина, биће  подељено док стигне до нас, њихових бирача . Све док се власт искључиво не бира већинским системом, судбина Србије ће искључиво зависити од договора челника политичких странака,  који пошто ни сами нису лично бирани на изборима  одговорни су једино својим личним интересима, који се за час проглашавају у националне приоритете и циљеве.

 

„Егзит“ отвара капије

Капије тринаестог по реду „Егзит“ фестивала отварају се у 18 сати(12.јул) на Петроварадинској тврђави и тако ће остати све до недеље, када ће до краја фестивала на 22 бине продефиловати поворка од 400 извођача.

Програм  на Главној бини почиње у 20 сати свирком домаћег састава „Кришке“. После њих своје ће отпржити велшка атракција „Скиндред“, затим следе плесна атракција „Госип“, а кулминацију ће донети поп легенде „Ђуран Ђуран“. Звезда Денс арене биће „Авичи“, а на Јелен Фјужн бини најврелија атмофрера очекује се уз Еду Мајку, „Блок Аут“ и „Камп“.

Експлозив бину требало би да разбију култни панкери „Стрит Догс“.  Други дан фестивала биће у знаку маскенбала, па из организације фестивала позивају посетиоце да се прикључе великом Егзит карневалу под маскама. Сутра се на Главној бини највише очекује од „Њу Ордера“, публику жељну константних ритмова највише ће загрејати Роберт Диец и Мајам Нидам на Денс арени. Фјужн бина у петак нуди можда и најачи програм током читавог фествала наступима хрватске атракције „Лолобриђиде“, британском панк институцијом „Тој Долс“ и домаћим екипама „Јарболи“ и „Гоблини“. У прајм термину Експолозив бину запосеће „Гренпа Кендис“, „Но Веј Бек“, „Бриџ“ и „Крул Хенд“.

Тако је још једном све спремно за окупљање „Егзит“племена. Око недељу дана тебало је само да се наместе конструкција, разглас, расвета и видео, а поставка свих осталих елемената и инфаструктуре трајала је око две недеље.      Конструкторима фестивала најтеже је било припремити Главну бину, пошто је потребно уклопити захтеве разних извођача на једно место, а што се саме монтаже тиче најкомплекснија је Данс Арена.

На овогодишњем фестивалу технички су назајхтевнији бенд „Гунс Н’Росес“ који су поред шест шлепера своје опреме, затражили и додатно појачано озвучење. У „Егзит вилиџу“ за сада обитава више од 2.500 људи који  загревање за фестивал нуди Грин Герила бина на Штранду уз песак, сунчање и купање.

 У Новом Саду шанса за младе бендове

Млади, неафирмисани новосадски бендови овог лета ће у клубу „Рут 66“ имати шансу да покажу шта знају. У оквиру акције „Мојих пет минута“, среда ће бити резервисана само за њих, а моћи ће да наступи свако ко жели. Лед су прошле среде пробила три бенда, а вечерас наступају још два, „Транзистори“ и „The Manipulation“.

Акција је покренута како би млади који се баве музиком и воле да свирају добили своју шансу. Циљ је да се представи долазећа музичка сцену, а ово ће бити сјајна прилика за све који почињу, да их публика чује и види.

– Овим гестом желимо да афирмишемо младе рокенрол бендове из Новог Сада. Желимо да им пружимо прилику да направе корак даље и покажу шта знају и умеју – каже Тихомир Владић из „Рута 66“.

Акција се организује трећи пут, а ранијих година током лета је у „Руту 66“ наступило до 50 бендова не само из Новог Сада, већ из целе Србије.

Сви који желе, овог лета имаће бину у Руту 66 само за себе. Свирка сваког бенда траје око пола сата, а публици ће се представити музичари у пробоју који, свакако, имају потенцијал.

– Обезбеђено је озвучење, расвета и све остало, а њихово је да донесу гитаре и засвирају – каже Владић.

Овогодишња акција почела је прошле среде и тада је наступио бенд “Пун месец” из Футога, као и новосадски бендови “Харпун” и “Нови поредак”. Вечерас ће својих “пет минута” добити „Транзистори“ и „The Manipulation“.

– Ово је велика прилика за нас, као и младе таленте у осталим бендовима, да се представимо у најбољем светлу. Част нам је што вечерас наступамо у великом клубу као што је „Рут 66“, а верујем да ће се у публици наћи и неки менаџер који ће нас можда приметити. Свираћемо обраде старих домаћих рок песама, а имамо и две ауторске нумере – каже Мирослав Цвијановић, певач бенда „Транзистори“.

Свирка почиње око 21 сат, а улаз је слободан.

Заинтересовани музичари из неафирмисаних бендова, који желе да добију својих пет минута, могу послати пријаве на мејл office@route66-нс.com.

– Пожељно је послати текст о бенду, демо-снимак, линкове, и све оно за шта музичари мисле да ће их најбоље представити. Сви бендови свираће, такође, на јесен и то као предгрупа нашим и страним познатим бендовима који ће наступати у „Руту“ – каже Тихомир Владић.

 

Ечка: у растројству заклао мајку!

У породичној кући, у Војвођанској улици 7 у Ечки, недалеко од Зрењанина, у уторак у раним јутарњим сатима ножем је убијена Верица Кочаловић (61). Због сумње да је починио убиство, највероватније у тренутку нервног растројства, ухапшен је њен син Милош (35).

Увиђај је обавио дежурни истражни судија Вишег суда у Зрењанину Илеш Бакош.
– Убиство се догодило око четири сата ујутру. На поду сам затекао Верицу Кочаловић у локви крви и са видљивом раном у пределу врата. Поред ње налазио се велики кухињски нож, којим је вероватно убијена. У соби су били присутни њен супруг Милан и син Милош. Касније сам од полиције обавештен да је Милош ухапшен и да ће са кривичном пријавом бити приведен на саслушање – изјавио је Бакош за „Вечерње новости“.

На посматрању

 Осумњичени за убиство мајке Милош Кочаловић у уторак није могао да буде саслушан јер се налазио у тешком психичком стању. Одређен му је притвор и на предлог вештака биће одмах упућен на посматрање у специјалну болницу ЦЗ.

Тело несрећне жене, професорке математике и дугогодишње директорке зрењанинске Медицинске школе, а однедавно пензионерке, упућено је на обдукцију у новосадски Институт за судску медицину.
Детаљи породичне трагедије за сада нису познати, осим незваничних информација да је Милош Кочаловић последњих година имао озбиљне здравствене проблеме и да се лечио у зрењанинској болници.
Његов отац Милан, познати глумац и вишегодишњи првак зрењанинског Народног позоришта, којег смо затекли на улици испред породичне куће, уплакан и погнуте главе, замолио је да га ништа не питамо.
– Све одговоре потражите од полиције – кратко је изјавио Милан и није дозволио да га фотографишемо. За разговор није био расположен ни његов брат, односно стриц Милоша Кочаловића, који је стајао на улици.

Сликар и писац

Сликарски дар Милош Кочаловић показао је уписом на новосадску Академију уметности. Студирао је у класи  Милана Блануше, али није завршио студје. Бавио се и писањем, а последњу изложбу имао је у зрењанинском Културном центру, где је 2010. изложио портрете и пејзаже.

Комшиница, удаљена две куће од Кочаловића, каже да је са фамилијом била „на добар дан“. Милош јој се увек лепо јављао и није примећивала никакве знаке који би указали на овакву трагедију.
– Када сам ујутру устала, видела сам полицију и од комшија сазнала шта се догодило. Нисам претходно чула никакву свађу, нити позивање у помоћ – испричала је средовечна житељка Ечке за „Вечерње новости“.
Полицију је о убиству обавестио неко од комшија, наводно, на молбу Милана Кочаловића.
Приликом увиђаја, сви су затечени обучени, баш као и покојна Верица. Недостајала је само ћерка – најмлађи члан породице.

 

 

(Дневник)