Прочитај ми чланак

Вести из „уже” Србије 15.07.2012.г.

0

На Жичкој реци ново купалиште
Захваљујући упорности и маштовитости нашег суграђанина Ратка Драшковића-Ралета, на Жичкој реци је направљено модерно купалиште.


На преграђеном, сада много дубљем и ширем виру у нетакнутој природи, на последњем делу свог тока према Ибру који је незагадјен, нашли су се током викенда први купачи, мештани засеока Река и Ралови пријатељи. Ново купалиште ,,Жичка капија” у склопу кога ће радити и кафе бар, налази се између већ познатих места за купање, Ратковог вира и Модрика. Мештани Жичке реке поздравили ову идеју.


"Жичка капија” ће судећи по посети првог дана , захваљујући предивном амбијенту и чистој води планинске реке, брзо постати атрактивно купалиште и летње састајалиште Краљевчана који желе да избегну градску гужву.


"Имам још планова до финалног уређења објекта и купалишта, али то ћемо оставити за касније", рекао нам је власник "Жичке капије" Ратко Драгићевић.

 

Био си племенит, био си битанга…

На краљевачком гробљу поруке са споменика више нису у складу са изреком „о покојнику све најлепше“, што изазива различите коментаре
Кратке поруке на споменицима сведоче и о покојницима и ожалошћеној родбини Фото М. Дугалић

Краљево – На новом краљевачком гробљу, горе на узвисини званој Барутана, један споменик привлачи већу пажњу пролазника него остали. Издваја се по епитафу, поруци будућем покојнику а, можда, и јавности. На том споменику уклесано је име и презиме Крстине Лазовић, која је преминула 2009. године у 75. години живота, али и њеног супруга Славка, који је још међу живима.

Њихов син Верољуб и њему је наменио део споменика, остављајући место за запис датума смрти. Добро, ради се то, јефтиније је и рационалније и није неуобичајено. Али, реткост је порука са наличја овог споменика, која је упућена оцу Славку Лазовићу. Она дословно гласи: „За живота свога није допринео ништа. Никакав отац, још гори супруг. Био је алкохоличар, олош и битанга…”

На страни покојне Крстине још је мало критике упућене Славку, па је ту уклесано: „Једној дивној жени, као што си ти била. Знаш да не заслужује место поред тебе. Опрости ми, мајко, и хвала за све.“

Читајући ова два епитафа понеко је изненађен, зачуђен, понеко мобилним споменик фотографише, а има оних који се не уздржавају од коментара. Уз већинско неодобравање и образложење „па макар да је све истина“ чули смо и похвале аутору порука: „Свака му част, ко зна какав је то човек“.

Неко, филозофски прозбори „боље овако, него лажно и у животу и у смрти“ или, како у кафанској расправи неко закључи: „Боље истинит епитаф него лажан, а истинита шапутања, подсмех и препричавања“. И, ето, ове поруке са споменика изазвале су пажњу и полемику, знатно већу од оних клишираних „био је племенит, био је узоран…”, односно самим тим што нису у складу са изреком „о покојнику све најлепше“. А, ко је у праву тешко је рећи.

То не пресуђује ни закон, јер питање смисла садржаја порука са споменика, бар делимично, не третира ни актуелни закон о сахрањивању и гробљима, срочен још 1977. године. У њему је само садржана забрана да се на споменике не смеју стављати „натписи који имају антисоцијалистички и непријатељски садржај који повређују патриотска осећања, идејно политичко и самоуправно опредељење радних људи СФРЈ“.

А, можда би овом времену прилагођени прописи нешто могли рећи о томе, поготово о следећем епитафу на старом краљевачком гробљу, који је налик на рекламу за алкохолних пића. Јер, са споменика бивши кафеџија Алекса Ружић стиховито поручује: „Ко пије умреће, а ко не пије пре ће. Пијте браћо, кад се умре тога овамо више нема…”

И, још једна прича потекла са споменичког обележја кружи овим крајем. Наиме, на каменој плочи, покрај пута од Врњачке Бање према Гочу, одавно стоји запис: „На овом месту вуци убише жену Миљка Радичевића, из Станишинаца. Спомен подиже унук, син Владимира Радичевића, званог Рака Масаџија са женом Милојком из Новог Села…”

И, тако редом после податка чија је убијена супруга била, па о онима који спомен подижу, име жртве за „неимаре“ споменика било је неважно па га и не помињу.

 

Делез улаже 30 милиона евра да би затворио мале трговачке радње по Србији
Трговинска компанија Делез (Делхаизе) Србија саопштила је да ове године планира инвестиције од 30 милиона евра, од чега највећи део у изградњу нових и реновирање малопродајних објеката.

Како је речено у тој компанији, део улагања намењен је и за снижавање цена, повећање ефикасности пословања и запосленост. Другим речима, овај трговачки ланац у договору са одлазећом Владом Србије, искористивши њену уредбу по којој се ограничава маржа мањим трговачким радњама, жели да по унутрашњости Србије погаси мале породићне продавнице, да би могао увести монопол.

У Делезу су навели да су ове године отворили четири нова малопродајна објекта и то у Панчеву, Чачку, Шиду и Петровацу на Млави, а до краја године биће отворено још 12 нових продавница.

"Следећи објекти Макси супермаркета и Мини Максија биће отварени у Смедеревској Паланци, Београду, Пожаревцу и Новом Саду", најавили су у тој компанији и истакли да ће нове инвестиције донети и нова радна места за кадрове различитих квалификација.

Гашењем мањих и средњих продавница и супермакета, да би се тржиште Србије препустило великим трговачким ланцима (белгијском Делезу, хрватској Идеји) само још више доводи Србију у полуколонијални положај, у односу на државе ЕУ. Разни страни монополи свакодневно остварују профит, који не сметано одвлаче из Србије сводећи је на банана државу. Ова вест само показује да је тај процес увелико у току; и што је најгоре све се дешава са непосредном помоћи саме Владе Србије.

Да ли ће неко икада због тога да одговара пред српским судовима?

 

Карневал напунио Врњачку Бању
У Врњачкој Бањи тренутно борави 11.800 гостију, а у време карневала бању је посетило око 150.000 људи, саопштила је Туристичка организација Врњачка Бања.

Међународни Врњачки карневал почео је 8. јула и трајаће до недеље 15. јула. За време карневала Врњачка Бања је претворена у велику сцену, која пружа забаву преко целог дана и ноћи.

До сада највећу пажњу су привукли концерти Аце Лукаса и Рибље чорбе, као и Дечија карневалска поворка. Највећа посећеност се очекују на Великој међународној карневалској поворци, која је круна манифестације и која ће бити одржана у суботу. Наступиће више од 40 карневалских група из Србије, региона и целе Европе, са више од 3000 учесника.