Прочитај ми чланак

Брис Татон није убијен – сам је скочио преко жардињере!

0

Доказе сакрила полиција
У монтираном процесу вођеним пред Вишим судом у Београду 11 навијача је осуђено на максималне казне затвора, под оптужбом да су на Обилићевом венцу у Београду, након туче са француским навијачима, са висине од око 6 метара бацили Бриса Татона, који је, после 12 дана, због нестручног лечења умро у Клиничком центру у Београду. Максималне казне обећао је француском амбасадору Борис Тадић. Да је Татон остао жив, тадашњи председник не би могао да одржи обећење да ће жртвовати 11 живота младих Срба. Докази потврђују да је процес навијачима монтиран

Преда Апелационим судом у Београду, пред већем састављеним од судија Савке Гогић, Мире Поповић и Снежане Димитријевић, одржана је, почев од 24. октобра 2010, петодневна седница већа на којој су разматране жалбе 14. навијача Партизана и њихових бранилаца, које су изјављене против првостепене пресуде.

Виши суд у Београду је оспореном пресудом 25. јануара 2012. осудио 14 навијача Партизана на укупно 240 година затвора због “тешког убиства“ навијача Тулуза, БрисаТатона, на Обилићевом венцу у Београду 2009. године, непосредно пред почетак фудбалске утакмице Партизан-Тулуз.

Већем првостепеног суда председавала је судија Мирјана Илић, која је и донела скандалозну пресуду којом су већина навијача осуђени на казне од по тридесет година затвора!

У првостепеној пресуди суд је, наводно, утврдио да су осуђени као саизвршиоци починили кривично дело тешко убиство, јер су 17. септембра у Београду на Обилићевом венцу, у стању урачунљивости, свесни свог дела и његове противправности, при безобзирном насилничком понашању, убили Татона

 Пресуду оптуженима је, уствари, изрекао српски председник Борис Тадић, који је, у обраћању јавности, и удварајући се француским властима, саопштио да ће навијачи бити осуђени на најтежу казну. Пред камерама Тадићевих те-ве станица родитељи настрадалог Татона изјавили су да им је обећано да ће сви пунолетни навијачи добити по 40 година затвора, а они млађи од 21 годину  биће осуђени на по 20 година робије!

Какав председник државе, такав нам и судија: Мирјана Илић је кћерка бившег удбаша, пијаница и пропалиоца, жељна потврђивања и напредовања у служби. Све доказе који су упућивали  да закључак да је несрећни Брис Татон у бежању од батина навијача Партизана, сам скочио преко жардињера. Судија је добила задатак од смртно болесног председника да мора у смрт да пошаље и десет младих Срба, јер је ђубре од човека звано Борис Тадић унапред донео, уместо суда, одлуку о кривици.

Таблоид је у више наставака покушавао да укаже на чињенице које оптужницу Вишег јавног тужилаштва против навијача доводи у озбиљну сумњу, барем у квалификацији да су умишљајно, својим рукама, подигли Бриса Татона и бацили га преко жардињера код гараже, са висине од преко шест метара. Татон је целог дана био свестан, орјентисан и комуницирао је са новинарима. Умро је након 12 дана у болници, због лошег лечења, а можда је и морао да умре, да би Тадић могао да покаже свету да је “одлучан у борби против насиља“. И то насиљем…

Пред већем Апелационог суда у Београду бранилац једног од оптужених који је добио максималну казну затвора, приложила је као доказ, транскрипт разговора и аудио снимак разговора грађанке која је, након пада Бриса Татона са тротоара, преко жардињера, позвала хитну помоћ, одмах након Татоновог пада, грађанка чији идентитет је утврдила београдска полиција,  у информативном разговору, а по налогу тужиоца, дала је изјаву у којој је описала, до детаља Татонов пад.

 Из транскрипта разговора, који је бранилац прибавила од Службе хитне помоћи у Београду, позивајући се на Закон о доступности информација од јавног значаја, једна грађанка је у разговору са лекаром ове службе је описала да је видела непознатог мушкарца који је скочио преко жардињере и да га са улице види да је жив, и да седи на асвалту, наводећи да је, по њеној оцени, пао са висини од око 20 метара! Служба је забележила број њеног мобилног телефона са којег је звала. Тако је и идентификована и позвана као сведок у одељење криминалистичке полиције…

Адвокат Светозар Вујачић предложио је суду да саслушају сведока, наводећи његово име и презиме, као и околности под којим је срео сведока, који је критичног догађаја био у гаражи на Обилићевом венцу и да је видео пад Татона. И он је у одељењу за крвне деликте Полицијске управе Београда био саслушан, али је и његов исказ полиција сакрила, монтирајући, по налогу Бориса Тадића процес од којег се српско правосуђе не може опрати!

Дакле, двоје људи, који у тренутку скока Бриса Татона са жардињере нису знали ко је он, потврдили су полицији шта су видели тог дана, али  су полицајци из Београда те кључне исказе сакрили!

 

(Информер, Таблоид)