Прочитај ми чланак

Багериста Џо јунак 5.октобра: Борио сам се џабе, Србијом после Милошевића завладале барабе!

0

Пети октобар, 12 година након смене Милошевићевог режима, време је да се преиспита постигнут напредак, али и прилике које су пропуштене.
Пре 12 година био је у свом багеру на улици и борио се против ондашњег режима. Багер, симбол петооктобарских промена у Србији, данас је покварен. Није га продао иако му је то била једна од идеја које је имао пре 5 година.

Љубисав Ђокић, полуларни Багериста Џо “саставља крај с крајем” од пензије, а када се како каже изнервира због лоших потеза власти изађе на улицу и придружује се штрајкачима.

Љубисав Ђокић каже да живи од 20.000 динара пензије, и на питање како му је одговара:

Пре 12 година у Београду су одржане демонстрације којима је срушен режим Слободана Милошевића. Већина грађана Србије разочарана је оним што је остало од 5. октобра јер су Србијом завладале барабе.

„Никако, више гладан него сит. Ево дугујем за инфостан, не плаћам им“, каже Ђокић.

Љубисав Ђокић има 70 година. Још као четворогодишњак је научио шта значи борити се, јер му је тада отац нехотично повредио кичму, због чега је до своје девете године лежао у болници у гипсу и поново учио да хода. Из околине Бајине Баште преселио се у Београд.

Стицајем околности ишао је у школу са Титовом децом, јер је живео на једној мансарди на Дедињу. Запослио се, оженио, потом отворио посластичарску радњу, а после развода, прву приватну шљункару. Лепо је, каже, тада зарађивао, те се зато и најрадије сећа владе Анта Марковића.

„Нека направе делић онога што је направио Анте Марковић, ево ја ћу да их подржим. Верујте ја када изађем напоље и видим мој динар на курсној листи, хоће срце да излети из груди, радујем се“, каже Ђокић.

Навикао је увек напорно да ради, али и да пристојно заради за себе и породицу. Због тога што је у младости волео да троши на скупе ствари добио је надимак Џо. Разочаран је и љут јер нема посла и једини извор прихода му је пензија. Није члан ниједне странке, политичарима не верује и има замерке на све владе, и пре и после петооктобарских промена.

„Нисам ја за политику верујте, ја не претендујем да бих био нешто у политици, али хоћу да их контролишем макер и багером“, каже Џо.

 

(Б92)