Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Убићу се у Хагу, али полако, да их мучим

0

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да нема намеру да се враћа у Хаг, где га 13. децембра очекује жалбена расправа по ослобађајућој пресуди за ратне злочине.

Шешељ је за лист „Курир“ рекао да га пресуда и Међународни суд у Хагу уопште не занимају па ни по цену живота и да га у Хаг могу одвести „само у ланцима“.

На питање о томе би ли се одлучио на самоубиство, као што је то урадио Слободан Праљак, за чији је поступак раније рекао да је „вредан поштовања“, Шешељ је рекао да би то учинио суптилније, а „не на препад“.

Вођа радикала каже да би започео штрајк глађу „јавно и пред камерама“ и у томе би био „истрајан и ишао до краја“.

– Ја то не бих урадио на препад, него полако, да их мучим. Започео бих штрајк глађу, и то јавно, пред камерама, док не испуне моје услове. Ако их не испуне, они знају да сам спреман да идем до краја. Знају они то и зато ме се плаше – рекао је Шешељ за Курир.

Он је током суђења у Хагу већ једном штрајковао глађу 28 дана пошто су му, због непоштовања суда, биле забрањене посете чланова породице.

Шешеља 13. децемра у Хагу очекује жалбена расправа по пресуди за ратне злочине.

Суд је саопштио да ће, у случају да се Шешељ не одазове на расправу, његове интересе заступати бранилац по службеној дужности.