Прочитај ми чланак

Љајић: Држава забринута за Шешеља, Србија спремна да пошаље лекаре у Трибунал

0

ljajic-seselj

Национални савет за сарадњу са Хагом упутио је у понедељак писмо председнику суда Теодору Мерону и секретару Џону Хокингу, у коме је изразио забринутост поводом информација у вези са погоршањем здравственог стања Војислава Шешеља, за ког је саопштено да болује од метастаза на јетри, и Горана Хаџића, који је имао инфаркт.

Потпредседник Владе и председник Националног савета Расим Љајић потврдио је у Новом Пазару да је Хашком трибуналу упућен захтев да, ако имају сагласност оптуженика, доставе Србији информације о Шешељевом и Хаџићевом здрављу:

– Изразили смо и спремност да, ако они сматрају да би то за њих било корисно и потребно, пошаљемо наше лекаре и то по избору Шешеља и Хаџића, односно њихове одбране. Такође смо дали налог нашем конзулу да посети све оптуженике, превасходно Шешеља и Хаџића, али и све остале који имају здравствене проблеме – истакао је Љајић.

Он је додао да држава као и претходних година чини све што може и води рачуна о здравственом стању хашких оптуженика.

Иначе, Национални савет за сарадњу са Хагом више пута се обраћао Трибуналу због Шешељевог здравственог стања. Први контакти почињу још у новембру 2006, када је он започео штрајк глађу. С обзиром на то да је одбијао посету лекара из Србије, а речено је и да „није сарађивао“ по питању прегледа лекара из Француске и Русије, председник Трибунала одлучио је да буде под сталним надзором холандских лекара у болници ван Притворске јединице УН. 

ПЕТОРИЦА ПРЕМИНУЛА, ДВОЈИЦА СЕ УБИЛА

У Схевенингену је до сада преминуло више наших држављана, на челу са бившим председником Србије и СРЈ Слободаном Милошевићем. Осим њега, преминуо је и генерал Милан Гверо, осуђен на пет година затвора, у фебруару прошле године, од последица ампутације ноге. Генерали Војске РС Ђорђе Ђукић и Момир Талић преминули су убрзо пошто су пуштени на привремену слободу због погоршаног здравственог стања и наводног лечења у земљи. Овом списку треба придодати и бившег градоначелника Вуковара Славка Докмановића и председника РСК Милана Бабића, који су се убили у својим ћелијама. Милана Ковачевића ухапсио је ИФОР јула 1997, а у августу следеће године, тек неколико недеља након почетка суђења, умро је од срчаног напада у притвору Трибунала. 

Три године касније, 12. јуна 2009, Србији је достављен налог судског већа да Шешеља прегледају два независна медицинска експерта, кардиолог и гастроентеролог. Налогом је од Србије затражено да достави листу медицинских експерата са кратком биографијом, како би Трибунал одлучио да ли ће неког од њих именовати. Резултат су били прегледи које су обавила двојица наших специјалиста током јула.

У септембру 2010. Шешељ је обелоданио да му се здравствено стање погоршало, после чега је Канцеларија Националног савета затражила од Трибунала да се доставе подаци о његовом стању и изразила спремност да се организује одлазак наших лекара у Хаг. Судско веће наложило је формирање лекарске комисије која ће прегледати лидера радикала, али се сам Шешељ успротивио да се информације о његовом здрављу доставе Србији, као и да међу лекарима који ће га прегледати буде неко из Србије.

Председник Националног савета обраћао се Трибуналу и пре две године, када се Шешељево здравствено стање опет погоршало. Шешељ је тад успешно подвргнут операцији рака дебелог црева, а крајем јануара је у Хаг отпутовала група лекара из Србије коју је изабрао Шешељ да га прегледају као његови лични лекари.

Приликом изношења завршне речи, у марту 2012, Шешељ је поднео судском већу захтев за укидање притвора. Због његовог нарушеног здравственог стања, Влада Србије обавестила је Трибунал да је спремна да изда гаранције за његово привремено пуштање на слободу. Трибунал је именовао стручни колегијум лекара да утврди да ли Шешељево здравствено стање допушта да он борави у притвору. Међу лекарима је био и специјалиста из Србије. Овај тим је 27. априла 2012. закључио да су медицинска заштита и услови пружени у притворској јединици одговарајући.

ЈАДРАНКА ШЕШЕЉ: “ВОЈА НЕМА НОВУ ТЕРАПИЈУ, НЕ ДОБИЈА НИ АНАЛГЕТИКЕ, САМО ЛЕКОВЕ ЗА АСТМУ И ПРИТИСАК“

Јадранка Шешељ, супруга првог српског радикала, у свакодневном је телефонском контакту са њим, а прошле недеље га је и обишла у Схевенингену.

– Шта да вам кажем како се деца и ја осећамо од кад смо чули за последње дијагнозе?!? Свако може да претпостави. Чекамо овонедељне прегледе и надамо се да није све тако лоше, да постоји начин да се санира. То нас једино држи. Свакодневно се чујем са Војиславом. Избегавамо да причамо о болести. Покушавамо да живимо нормално.

Она је била у Хагу кад је стигао резултат ултразвука, и то пет-шест дана после снимања, што је било симптоматично. Све је, каже, указивало на то да нешто није како треба. Кад је коначно дошао папир, ствари су биле још чудније: осим личних података Војислава Шешеља и потписа лекара, није било више ничега. Преко дијагнозе, на средини папира, био је прелепљен бео папир, па све то фотокопирано поново.

– Било је очигледно да је нешто сакривено. Такав резултат оставља сумњу, свеједно да ли стање јесте или није у реду. Надам се да ће резултати овонедељног ПЕТ скенера бити бољи, мада се питам да ли ће то уопште бити ове недеље, како су најавили. До сада смо видели само неажурност. Од тих резултата зависи даљи ток лечења, можда и операција.

По речима Шешељеве супруге, лидер СРС у Схевенингену нема никакву нову терапију, не добија чак ни аналгетике, већ само, као и досад, лекове за притисак и астму. Она подсећа на импровизације затворске управе због којих је одбио хемотерапију:

– Доктор из цивилне болнице је писмено обавестио затворску управу да нема потребе за изолацијом, да је хемотерапија нормалан облик лечења. Пошто нису попустили и истерали су своје, Војислав је морао да одбије. Мрцварење се наставља, са све лошијим резултатима. Све је неизвесност, мало је информација и то отвара простор и деци и мени за импровизације. А знамо да постоје могућности лечења и излечења.

Јадранка Шешељ каже да није са супругом разговарала о доласку лекара из Србије, али верује да би их примио, јер је и непосредно пре последњих дешавања било речи о таквом прегледу и не зна зашто се од њега одустало.

– Бојим се само да не остане све на речима!

(Вечерње новости)