Прочитај ми чланак

Удовички: Закон о платама до краја године

0

kori-udovicki

Настојаћемо да закон о платама донесемо до краја године, изјавила је потпредседница владе Србије Кори Удовички. До краја године размотриће се и списак државних агенција, рекла је Удовички.

На јавној дебати о анализи ефеката прописа и координацији јавних политика у Палати „Србије“ Кори Удовички је рекла да је најважније  да постане јасно и транспарентно ко колико зарађује и да онда промислимо који би однос зарада био фер, преноси Танјуг.

Министарка је навела да су за закон о платама припремљени пројекти, али и консултанти који би требало да помогну „да напредујемо брзо на широком фронту“.

„Морамо да уредимо плате великог броја људи, али то не значи да нам је циљ да их смањујемо. Смањивање плата има везе са фискалном политиком која ће ускоро бити позната, а циљ овог закона је да плате свих у јавном сектору учини јасним“, рекла је Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе.

Она је рекла да више нико од тих људи неће моћи да каже како им је плата онолика или оволика, а да не рачуна стимулације, додатке, накнадне чланства у комисијама и остало.

„Тек кад све буде јасно да можемо да упоредимо и да видимо шта је фер, моћи ћемо и да видимо кога можемо више да стимулишемо, а кога не, али да то буде у складу са оним што буџет може да поднесе“, рекла је Удовички.

Говорећи о државним агенцијама, она је рекла да ће се до краја године размотрити и списак тих институција. Тек кад се размотри списак, додаје, видеће се које од њих су неопходне, а које би требало угасити или припојити неком другом телу.

Она је навела да у агенцијама ради свега неколико хиљада људи, у поређењу са 550.000 запослених у јавној управи.

„Иако нам некад њихове високе плате боду очи, тих људи нема толико. Уместо да пребројавамо агенције важније је да се концентришемо да оно што на крају од њих остане буде уређено“, рекла је Удовички.

 

(РТС)