Прочитај ми чланак

Радници “Поште” раде за кикирики, а руководиоци примају и по три плате

0

Док поштари у Србији зарађују око 55.000 динара месечно, драстично мање од републичког просека, руководиоци Јавног предузећа “Србија поште” примају и по три плате. Кад се све сабере, месечна примања руководиоца Поште су шестоцифрена. Тако је председник РИК-а истовремено и извршни директор, а председник Надзорног одбора, упоредо с примањима у Пошти, има и пензију већу од 100.000 динара.

Зоран Ђорђевић, в.д. директор овог ЈП, један је од оснивача Српске напредне странке и члан Главног одбора и Председништва.

Поред Ђорђевћа, Поштом руководи још неколико људи који су познати јавности.

Извршни директор месечно заради више од 3.000 евра

Један од пет извршних директора Поште је Владимир Димитријевић, који је јавности познат као председник Републичке изборне комисије (РИК).

Као председник РИК, он прима 39.000 динара месечно, али је претходних година за спровођење референдума и избора добијао по 292.500 сваког месеца. У Пошти зарађује 220.000 динара месечно.

Ипак, Димитријевић обавља још једну функцију – он је, наиме, представник капитала Владе Србије у Скупштини акционара АД Аердром „Никола Тесла“ и председник Скупштине друштва, а за то добија 106.000 динара, што значи да су његови укупни месечни приходи 365.000 динара.

Димитријевић је био члан радикала, 2008. године је био њихов кандидат за посланика, али као 195. на листи није ушао у парламент.

Исте године постао је одборник у Скупштини општине Стари град, али убрзо прелази у новоосновану СНС. Као члан те партије био је потпредседник Општинског одбора Стари град.

Још један од извшних директора је Драган Ђорђевић, истакнути члан владајуће СНС и одборник ове странке у Скупштини Града Ниша. Такође, он је у јуну 2021. изабран за директора нишке Поште. Такође, својевремено је био потпредседник Фудбалског савеза Србије. Међутим, колико он новца прима за функцију у Пошти није познато, јер није објављено на сајту Агенције за спречавање корупције. Ипак, претпоставља се да Ђорђевић има приближна или иста примања као и Димитријевић.

Потом, ту је Надзорни одбор који се састоји од пет чланова.

Једна од чланица је Катарина Шушић. Поред функције у Пошти, она ради и у ЈП „Скијалишта Србије“, и то као извршни директор за организациони део подршке. Ипак, нисмо могли да откријемо колика је њена плата, јер ова информација не постоји на сајту Агенције за спречавање корупције.

У Надзорном одбору Поште је и Биљана Ћеранић.

Како се наводи на сајту Агенције за спречавање корупције, она ту зарађује 65.218 динара. Међутим, Ћеранић ради и у Пореској управи, као начелница у сектору Пореске полиције, где тарађује још 132.000 динара, што значи да су њени укупни месечни приходи 197.218.

Поштом управљају пензионери

Према подацима објављеним на званичном сајту Поште, председник Надзорног одбора је Бориша Шаренац. Према подацима Агенције за спречавање корупције из 2019. године, он за то прима 52.600 динара месечно.

Шаренац је иначе пензионер, а његова месечна примања по том основу су 109.858 динара.

Дакле, он месечно прима укупно 162.458 динара.

Један од извршних директора је Саша Трандафиловић. Он је од 2017. до 2020. био помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и члан сталне комисије Фонда за развој и ванредни професор на Војној академији. Од примања која се нису мењала, Трандафиловић прима пензију, а према последњим подацима из 2017. у питању је износ од 87.000 динара.

Наредни члан Надзорног одбора са шестоцифреним примањима је Миодраг Грдинић који за ово место прима 59.000 месечно – а то свакако није његов једини извор прихода.

Наиме, он прима још 10.000 динара као одборник у Скупштини града Београда, у коју је ушао 2018. на листи „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“, као и 78.095 динара, што је Грдинићева пензија.

Дакле, Грдинић месечно заради 147.095 динара. Он је члан Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС).

А шта је са запосленима?

Радници Поште у штрајку су од 24. октобра. Они траже да им се зараде увећају за 30 одсто. Док чекају повећање, они месечно зарађују око 55.000 динара, око 30.000 мање од републичког просека.

Такође, постоје поштари који након радног времена раде у предузећу „Пост про“, што је заправо ћерка фирма Поште.