Прочитај ми чланак

Захтев Финске за улазак у НАТО неодговоран чин – провицира светски рат

0

Захтев Финске за улазак у НАТО и ентузијазам са којим је то прихваћено као „победа“ у рату против Русије од стране колективног Запада, представља неодговоран чин који директно угрожава европску и светску безбедност и може фактички да представља и директан почетак Трећег светског рата, оцењује некадашњи потпредседник Владе Србије Небоша Човић.

Он подсећа на то да је после победе над нацизмом 1945. године постојање Финске, која је у Другом светском рату учествовала као чланица нацистичке коалиције предвођене Немачком, дозволио управо Совјетски Савез, а на основу уговора између тадашњег Совјетског Савеза, чији је правни наследник Руска Федерација, и Финске, којим је заправо постојање те земље и трајно везано за њену неутралност.

Захтев Финске за чланство у НАТО води у светски рат

„Свако кршење овог уговора доводи до тога да он више неће важити и Руска Федерација, ако не грешим, по том уговору има право анексије Финске. Значи, одустајањем од неутралности на коју се Финска обавезала заправо се директно или индиректно објављује рат Руској Федерацији. НАТО, при томе, крши свој Члан 10 Северноатлантског споразума, према коме принцип тих „отворених врата“ за пријем нових чланица важи искључиво у ситуацијама када се ни на који начин не угрожава безбедност трансатлантског подручја, а када је у питању пријем Финске то не само да не доприноси безбедности овог подручја, већ води директно у рат“, упозорава Човић.

Иако су, како додаје, на Западу многи свесни ове чињенице, о томе се ћути или се пак на то гледа као на нешто што се десило давне 1945. године и верује се да се свет од тада променио.

„Али, да се свет толико променио онда је и те уговоре требало мењати. Иначе, и ми у Србији имамо јако лоше искуство са Финском и њиховим „експертима“. Сетите се Рачка и форензичара који су то радили и какву су сплетку ту направили. У сваком случају, судећи по свему ономе што се догађа, евидентно је да Западу, прецизније речено Америци, одговара рат на подручју Европе, док нам са друге стране понашање Европе и Европљана говори да су они постали директна америчка колонија и то уз помоћ НАТО-а. То су чињенице, а друга је ствар да ли неко то хоће да призна или не. Али, ми треба отворених очију да гледамо шта се догађа и каква се велика опасност надвила над европску и светску безбедност“, указује Човић.

Да ли ће превладати разум?

Упитан да ли постоји неко ко може да овај опасан пут којим су Финска и Шведска кренуле заустави и да ли би то могао бити турски лидер Ердоган, некадашњи потпредседник Владе Србије и бивши председник Координационог центра за КиМ каже да ако се поштују правила у НАТО, споразуми који су потписани и поменути Члан 10, сви они који су нормални би то требало да зауставе.

„Очекујем да господин Ердоган остане доследан својим изјавама, што мислим и да хоће и ако у томе успе он ће бити велики фактор мира у односу на ситуацију у којој се Европа и свет налазе. Искрено се надам да ће превладати разум, али ако погледате како се спинује у западним медијима и њиховим мејнстрим медијима, вероватно ће пробати и ово да гурну под тепих, или да замене тезе или да измисле некакве друге разноразне разлоге, као што и раде. Додатни врхунац лицемерја је да се на Западу праве разноразне „канцеларије“, такозвана министарства истине у Америци, а тим путем „борбе“ против дезинформација је кренула и Европа, иако то заправо прво треба да примене на себе“, сматра Човић.

Он подсећа да до сукоба и војне операције на простору Украјине не би ни дошло да су испоштовани споразуми Минск 1 и Минск 2.

„Гаранти тих споразума биле су Француска и Немачка. Међутим, Сједињене Америчке Државе нису, на жалост, желеле да се ти споразуми спроведу до краја и дошли смо у ситуацију у којој се сада налазимо“, закључује Небоша Човић за Спутњик.

Амбасадори Шведске и Финске предали су 18. маја генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтеве за ступање у Алијансу. Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко поручила је да ће реакција Русије на чланство Финске и Шведске у НАТО на војном плану бити сразмерна присуству НАТО-а на територијама тих земаља.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!