Прочитај ми чланак

Захарова подсетила Запад како је НАТО лишавао воде и струје српски народ

0

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова подсетила је Запад на речи бившег портпарола НАТО-а Џејмија Шеја који је 1999. године оправдао циљане нападе на инфраструктуру Југославије услед којих су цивили остајали без струје и воде.

„Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и службеницима Беле куће за сећање“, написала је Захарова на Телеграму и навела цитат бившег представника Алијансе од 25. маја 1999. године.

Упитан зашто НАТО лишава грађане земље струје и воде, Шеј је одговорио да га не брину проблеми српског народа. Такође је истицао да су југословенске власти требало да прихвате услове Алијансе како би престало бомбардовање инфраструктуре.

„Ако Милошевић заиста хоће да његови грађани имају воду и струју, све што треба да уради јесте да прихвати услове НАТО-а и ми ћемо прекинути ову кампању. Док то не уради, наставићемо да нападамо циљеве који снабдевају његову војску струјом. Ако то буде имало последице по становништво, то је проблем Милошевића. Прекид водоснабдевања и струје користе се против народа Србије, а ми смо их ‘искључили’ заувек или на дуже време зарад живота 1,6 милиона Косовара који су протерани из својих домова и чији су животи озбиљно угрожени. Неће се свима допасти ова разлика, али та разлика је за мене кључна“, рекао је својевремено представник НАТО-а.