Прочитај ми чланак

Русија пета економија света, а шта је са Немачком?

0

Немачке власти су преузеле мере за обуздавање Русије, међутим, то је немачку економију довело до губитака од око 160 милијарди евра, указала је Марија Захарова

Прошле су две године од како је Берлин одлучио да Москви нанесе стратешки пораз, али немачки планови пали су у воду – Русија је пета економија света, а немачка економија се суочава са губицима и растућом системском кризом, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

„Немачка страна је у претходне две године ограничила све канале билатералне интеракције. А влада немачког канцелара Олафа Шолца нарочито је поносна на потпуно одрицање од руских енергената“, навела је Захарова.

Према речима немачког руководства, ове мере су уведене како би „окрвавиле“ Русију.

„Резултат је познат. Русија је данас пета економија света по паритету куповне моћи. А како стоје ствари у Немачкој, која је одлучила да на овај начин казни Русију“, упитала је Захарова.

Званични подаци указују на растућу системску кризу у немачкој економији, навела је Захарова.

„Министарство за економију и заштиту климе Немачке потврдило је да губици за последње две године износе око 160 милијарди евра. Стручњаци чак наводе цифру од 400 милијарди евра„, прецизирала је званична представница руског МСП-а.

Немачка се суочава и са деиндустријализацијом, одливом капитала у иностранство – више од 250 милијарди евра у од 2022. до 2023. године – а производња се сели у треће земље, указала је она.

„У Немачкој, јединој од индустријски развијених земаља, је 2023. године забележена рецесија. Притом, и прогноза ММФ-а за текућу годину је разочаравајућа – раст БДП-а неће бити већи од 0,2 посто„, навела је Захарова.

Водеће немачке компаније не крију планове да у наредним годинама смање број радника, додала је Захарова.

„Да ли је становништво Немачке задовољно таквим развојем догађаја или не – на њима је да одлуче“, закључила је Захарова.