Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА на Видовдан одбрусила Британцима: Лондон је незаконито признао Косово!

0

За разлику од Александра Вучића који се на Видовдан улизивао америчком амбасадору на састанку и примао агенде од њега, Рускиња Марија Захарова је подсетила на лицемерје Запада по питању српског Косова и Метохије.

Повод њене реакције била је одлука шкотске премијерке Никол Старџон да наредне године организују референдум о независности од Уједињеног Краљевства.

На ову вест је на свом Фејсбук налогу реаговала портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

– Шкотски парламент ће објавити предлог закона о референдуму о независности са заказаним датумом гласања 19. октобра 2023. године, рекла је прва министарка Шкотске Никола Стерџон. Лондон је признао независност Косова без референдума и без „посебног закона“. А знамо да су Британци људи традиције и судске праксе. Зар није тако, министре Трас?

Узгред, Лиз, зашто поданици Њеног Величанства не желе да живе у тако успешној земљи као што је Британија, која масовно захтева независност од Краљевине? Испоставило се да док се британска министарка спољних послова у тенку вози по балтичким земљама у потрази за Црним морем и лобира за снабдевање Украјине оружјем, њена земља пуца по шавовима – написала је Марија Захарова на свом званичном Фејсбук налогу.

Подсетимо, шкотска премијерка Никола Старџон је рекла како ће од британског премијера Бориса Џонсона писаним путем тражити одобрење за тај саветодавни референдум јер је кључно да то гласање буде легално.

Додала је да ће се то питање проследити британском Врховном суду. Одобри ли Врховни суд референдум, а буде ли на њему већина за независност, то не би значило аутоматско отцепљење Шкотске будући да је реч о саветодавном референдуму.