Прочитај ми чланак

Турска: Ако СБ УН не призна Палестину,очекујте потпуни колапс и продубљивање кризe

0

Турски министар спољних послова позива 150 земаља које су признале Палестину да је третирају као праву државу

Ако Савет безбедности Уједињених нација не призна Палестину као независну државу, међународни систем ће се урушити, упозорио је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

„Турска сматра да је изузетно важно да Савет безбедности УН што пре призна Палестину као независну државу“, навео је турски министар након посете Бриселу и преговора у оквиру Контакт групе Организације исламске сарадње и Лиге арапских држава.

То, како је нагласио, налаже међународни право и људска савест.

Према његовим речима, међународни систем је већ у стању велике кризе, те ако држава коју признаје 150 земаља поново буде одбијена због гласања једне земље у Савету безбедности УН, свет очекује продубљивање кризе и потпуни колапс међународни система.

Чак и ако Савет безбедности УН не призна Палестину треба је третирати као праву државу, навео је Хакан Фидан и позвао 150 земаља које су признале Палестину да је третирају као праву државу, као што то чини Турска.

То подразумева и отварање амбасада и протоколарне процедуре, пружање економске помоћи и развијање економских односа, појаснио је турски министар.

„Палестина је под окупацијом, не може да ужива своју економску и политичку слободу. Зато – чак и симболично – с времена на време, морамо да је третирамо као праву државу и да је бранимо“, нагласио је Фидан.