Прочитај ми чланак

Симулација инвазије на Тајван у пуном обиму:Пекинг овако нешто никада није урадио!

0

Кинеска војска започела је војне вежбе "Заједнички мач - 2024А" око Тајвана како би, како се наводи, "казнила сепаратистичке радње" и то само три дана после инаугурације тајванског председника Вилијама Лаја, којег Пекинг дуго види као "опасног изазивача невоља".

Вежбе ће бити спроведене у Тајванском мореузу, затим на северу, истоку и југу од острва Тајван, као и у областима код острва Кинмен, Матсу (Мацу), Вућу и Донгјин, пренела је кинеска новинска агенција Синхуа.

Портпарол војске Ли Си навео је да вежбе укључују трупе, морнарицу и ваздушне снаге, а да се вежбе трајати два дана. Ли је додао да вежбе служе као „јака казна за сепаратистичке радње“ Тајвана, али и као „чврсто упозорење против мешања и провокација од стране спољних сила“.

Амерички генерал-пуковник Сивен Скленка оценио је да кинеска војска „наставља да вежба кључне елементе за потенцијалну војну инвазију на Тајван“, преноси Ројтерс.

ББЦ подсећа да је Кина већ у више наврата у протеклих годину вежбала опкољавање Тајвана борбеним авионима и бојним бродовима. Међутим, ови маневри се по много чему разликују од ранијих.

По први пут, Пекинг симулира напад у пуном обиму, а не економску блокаду као што је то био случај током претходне рунде великих војних вежби 2022, пише ББЦ.

Ово је уједно и први пут да Кина као мете помиње тајванска острва која су близу њене обале.

kineska vojska

Поред тога, војни аналитичари примећују да Кина први пут није унапред најавила извођење вежби, већ је потврдила да се оне одржавају тек када су маневри почели.

Вежбе наглашавају корен тензија између Кине и Тајвана – Пекинг види острво као отцепљену провинцију, док Тајван себе види као одвојену територију.

Кина је рутински слала авионе у тајвански ваздушни простор и бродове у тајванске воде последњих неколико година, постављајући нову ситуацију у мореузу.

Тајван поручује Кини: „Будите рационални“

Тајванско министарство спољних послова позвало је Кину да „буде рационална“ и да „престане да подрива мир и стабилност у Тајванском мореузу“.

„Тајван ће задржати своје демократске идеале и неће се променити услед притиска суседних земаља. Наша земља је бедем светских демократских и слободних система“, саопштило је министарство на редовној конференцији за новинаре у четвртак, додајући да ће ојачати везе са партнерима који деле њене идеале.

У међувремену, министарство одбране Тајвана саопштило је да је „спремно са чврстом вољом и уздржаношћу“.

„Не тражимо сукобе, али нећемо од њих одступити. Имамо самопоуздање да чувамо нашу националну безбедност“, наводи се у објави на друштвеној мрежи X (Твитер).

Званичници министарства рекли су да до сада нису приметили да Кина користи бојеву муницију у вежбама.

Кина често прелази средишњу линију Тајванског мореуза

Средишња линија – незванична граница између Кине и Тајвана – удаљена је око 50 наутичких миља од обала обе стране. Она нема статус у међународном праву, већ се посматра као заједнички договор како би се спречио нежељени сукоб. Ову линију је Кина више пута прелазила, укључујући и акције од четвртка.

Kina, tajvan

Шта је циљ кинеских војних вежби

Кина никада до сада није ушла у „суседну зону“ Тајвана ни у једној од вежби. То би се сматрало великом ескалацијом. Такође сугерише да је упркос агресивној реторици, Пекинг и даље опрезан.

Најновије кинеске вежбе нису изненађење и имају за циљ да пошаљу јасну поруку тајванским савезницима, кажу аналитичари.

– Део вежби одржава се у југоисточним водама Тајвана, у близини новооснованих војних база на Филипинима и у САД. Јасно шаље упозорења двема земљама – рекао је Вилијам Чунг из Института за истраживање националне одбране и безбедности, званичног истраживачког центра тајванског министарства одбране.

Војни напади мањег обима на удаљена острва – који су покривени током тренутне вежбе – не могу се искључити јер би Пекинг могао да повећа интензитет свог војног застрашивања, додао је он.

Такође је јасно да Кина неће дозволити председнику Вилијаму Лају да „лагодно ужива“ јер се војне вежбе изводе у исто време када су избили протести због промена у законодавству острва.

15 ратних бродова и 42 војна авиона учествовала у вежбама

Према тајванским подацима, Кина је послала 15 ратних бродова и 16 бродова поморске полиције у воде око острва откако су кинеске војне вежбе почеле јутрос у 07:40 по локалном времену.

Министарство одбране Тајвана саопштило је да је такође приметило 42 војна авиона који су учествовали у „ратним играма“.

Вежбе реакција на говор Лаја

Тајвански председник Лај Чинг Те, познатији и као Вилијам Лај, у понедељак је затражио од Кине да оконча своје војне и политичке претње, рекавши у свом инаугурационом говору да је мир једини начин и да Пекинг мора да поштује избор тајванског народа.

– Такође позивам Кину да престане са политичким и војним застрашивањем Тајвана и да заједно са Тајваном преузме глобалну одговорност за одржавање мира и стабилности у Тајванском мореузу и региону, тако да свет не мора да се плаши избијања рата. И то желимо да објавимо свету: Тајван не чини уступке у погледу демократије и слободе, а наш циљ је дугорочни мир и стабилност – рекао је он.

Кинеска централна телевизија описала је инаугурацијски говор Лаја као „потпуно признање независности Тајвана“ и да је „изузетно штетан“ за мир и стабилност у Тајванском мореузу. Кинески министар спољних послова Ванг Ји назвао је његов говор „потпуном срамотом“.

Међутим, пензионисани војни официри кажу да су такве велике војне вежбе биле планиране много пре инаугурације у понедељак. За припрему војних вежби овог размера потребни су месеци.

Овај одговор није био изненађење за нову владу Тајвана. Неименовани извори кажу да је сценарио који се одиграва онај за који су се припремили.