Прочитај ми чланак

Руско „апсолутно оружје“ које ужасава украјинску војску

0

Француска публикација Ле Монде поставља питање: „Клизеће бомбе, „апсолутно оружје“ Русије или знак недовољне опреме Украјине?“ Према писању публикације, руска војска је пронашла начин да поремети равнотежу између ватрене моћи и одбрамбених способности уз помоћ јефтиних побољшаних бомби из совјетске ере.

„Ове бомбе потпуно уништавају сваку позицију. Све зграде и структуре једноставно се претварају у јаму након доласка само једног КАБ-а“.

„А у једном дану на нас падне 60-80 бомби. Замислите само у каквим су условима наши борци“, цитира Ле Монде украјинског војног официра Јегора Сохара“.

Такозване „клизне бомбе“ КАБ-а одиграле су одлучујућу улогу у бици код Авдејевке, напомињу аутори публикације, и од тада су „наставили да сеју такав терор у украјинским рововима да их многи аналитичари сматрају оружјем које ће највероватније превагнути у корист Москве после месеци битака“.

Руска војска сада баца велики број КАБ-ова на Часов Јар, једно од последњих упоришта украјинских оружаних снага на путу за Краматорск.

„Њихова деструктивна моћ, у комбинацији са бројчаном надмоћи Руса, вероватно ће омогућити руским трупама да пробију одбрамбене линије изграђене уз велике трошкове након неуспеха украјинске офанзиве у лето 2023. године“.

Монд подсећа на упозорење које је издало неколико високих америчких војних официра а које је анонимно анкетирао Политико.