Прочитај ми чланак

Покушали смо да уразумимо Запад,биће одговорни за последице антисрпске резолуције

0

Аутори резолуције и они који су за њу гласали не могу, а да не знају за тешку ситуацију у БиХ, где се већ дуже време грубо крше легитимни интереси Републике Српске, поручује Москва

Документ о Сребреници који је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација само ће погоршати постојеће разлике и повећати потенцијал за сукоб на Балкану, оцењује руско Министарство спољних послова и додаје да је Дејтонски мировни споразум, који је у основи државности БиХ, под претњом опстанка.

Портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова истиче да је резолуција „исполитизована и антисрпске природе“, али да „њени иницијатори имају дрскости да кажу да је њен циљ унапређење међунационалног помирења и јединства три државотворна народа у БиХ (Бошњака, Срба и Хрвата)“. 

„Аутори резолуције и они који су за њу гласали не могу, а да не знају за тешку ситуацију у БиХ, где се већ дуже време грубо крше легитимни интереси Републике Српске (једног од два ентитета БиХ)“, подсећа Москва.

„Иницијативу да се резолуција усвоји упорно су, кршећи Устав Босне и Херцеговине, ‘гурали’ представници политичког Сарајева – без неопходног консензуса Председништва БиХ у таквим случајевима, како налаже Дејтонски споразум. У томе су их активно подржавали представници земаља НАТО-а, који управо и сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, укључујући Сребреницу. Покретачи антисрпског подухвата били су Немачка, која је током Другог светског рата извршила највећи геноцид у историји човечанства, али и, нажалост, Руанда“, наводи се даље у саопштењу.

Марија Захарова, такође, подсећа да је Република Српска више пута протестовала против покретања разговора о резолуцији, те да је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић послала одговарајућа писма генералном секретару УН како би се спречило усвајање резолуције „која може довести до озбиљног заоштравања ситуације у БиХ и на Балкану у целини“.

„Русија је заједно са истомишљеницима покушала да уразуми ауторе антисрпске идеје. Западњаци нису хтели да слушају ни нас ни Србе. Погубне последице (резолуције) биће на њиховој савести“, закључује Москва.