Прочитај ми чланак

МСП Италије: Дозволити Украјини да удари на Русију, НАТО оружјем је чисто лудило

0

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани рекао је да та земља не подржава предлог да се Оружаним снагама Украјине дозволи да нападају циљеве на руској територији оружјем које Кијеву испоручује Северноатлантска алијанса. Ово преноси агенција АНСА.

Шеф италијанског министарства спољних послова критиковао је одговарајућу иницијативу генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и указао на опасност од таквих изјава.

Допуштање Украјини да нападне Русију западним оружјем довело би до војне ескалације, рекао је Тајани.

„Право лудило које доводи свет на ивицу нуклеарног рата. Наша војна опрема мора да се користи унутар Украјине“, нагласио је он.

Столтенберг је 25. маја позвао савезнике у НАТО да дозволе Украјини да нападне циљеве на руској територији западним оружјем.

Пре тога, 13 америчких конгресмена затражило је од Пентагона да дозволи Украјини да користи западно оружје за напад на руску територију.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Литвињенко верује да ће то помоћи у спречавању руских оружаних снага да нападну Харков.

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је савезнике да укину забрану како би Кијев имао прилику да гађа руска складишта муниције и авионе.