Макрон побеснео у Јерусалиму: Викао и истерао израелске полицајце из цркве (ВИДЕО)

0

Француски председник Емануел Макрон избацио је припаднике израелске полиције из цркве Свете Ане у старом делу Јерусалима.

Црква Свете Ане је изграђена у 12. веку на месту за које су витезови крсташи веровали да је родно место Девице Марије. Црква је постала руина током Отоманске власти над Палетстином. Коначно је враћена Француској након Кримског рата као поклон султана Абдулмеџида I Наполеону III, у знак захвалности за помоћ у рату.

foto: Printscreen

Снимци инцидента приказују видно љутитог Макрона који позива на поштовање правила у цркви која је, по међународним правилима, француска територија.

„Сви савршено добро знамо правила. Не свиђа ми се оно што сте урадили предамном. Изађите напоље“, рекао је Макрон, али је остало нејасно шта је изазвало његову оштру реакцију.

На снимку се види како се Макрон обраћа припадницима израелске полиције речима да су одлично обавили посао у граду и моли их да поштују правила која постоје вековима, па француски медији претпостављају да је сам улазак израелских безбедњака разлог његовог негодовања.

Сличан инцидент догодио се 1996. године приликом посете тадашњег председник Француске Жака Ширака када припадници израелских снага безбедности, који су носили оружје, спречавали Палетинце да приђи Шираку.

„Доста ми је овога. Шта желите, да се вратим назад у авион и одлетим у Француску? Да ли то желите?“, рекао је тада Ширак израелској полицији. Тадашњи премијер Израела Бењамин Нетањаху рекао је да је повећано обезбеђење нужно након убиства израелског премијера Јицака Рабина годину дана раније.

Макрон у Јерусалиму учествује на петом Светском форуму о Холокаусту, који се одржава данас и сутра.