Прочитај ми чланак

Либански купац одбио да прими украјинске житарице

0

Купац није примио украјинске житарице, које су допремљене у либанску луку Триполи на броду "Разони", саопштила је украјинска амбасада у Бејруту. Одбијање је образложено кашњењем терета више од пет месеци.

Сада се тражи нови купац у Либану или било којој другој земљи. „Разони“ је први теретни брод са украјинским житом који је напустио луку Одеса у оквиру споразума о деблокади украјинских лука. На броду је 26.000 тона кукуруза.

Министарство одбране Турске саопштило је да су јутрос још два брода са житарицама испловила из украјинске луке Черноморск.

Брод MV OCEAN LION са 64.000 тона кукуруза је отпловио у Јужну Кореју, а брод MV RAHMI YAGCI са 5.300 тона сунцокрета се упутио ка Истанбулу. Ови бродови превозе преко 70.000 тона житарице.

Подсетимо, 23. јула су у Истанбулу потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку за извор руских производа и помоћи Русије при извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН предвиђа извоз украјинског жита и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.