Прочитај ми чланак

ХАФТАР Турци пребацују плаћенике и терористе у Триполи! Наше стрпљење је при крају

0

Турска и Влада националног јединства Либије искористиле су примирје у Либији за пребацивање плаћеника из Сирије, изјавио Халифа Хафтар.

„Турска и Влада (Фајеза) Сараџа искористиле су привремено примирје за пребацивање већег броја сиријских плаћеника, турских војника, терориста и оружја у Триполи – преко мора и ваздуха. То је кршење примирја. Ми имамо право да реагујемо на та кршења“, рекао је командант Либијске националне армије за Спутњик.

© AFP 2019

Он је додао да Либијска национална армија подржава идеју морске патроле европских држава како би се спречило да Турска пребацује оружје Влади националног јединства у Триполију.

„ЕУ треба да контролише испоруке оружја сиријским и турским плаћеницима-терористима који су стигли у Триполи, преко Турске. Подржавамо организовање европске морске патроле која ће омести Турску да настави са допремањем оружја и плаћеника у Триполи“, изјавио је Хафтар.

Италија сматра да би ефикасна мера за поштовање ембарга на испоруке оружја у Либију могло бити патролирање ваздушним простором у оквиру мисије ЕУ.

Хафтар је обећао да ће Либијска национална армија заштитити Либијце од „турских освајача“ у случају неуспеха преговора у Женеви.

„Као што смо говорили, наше стрпљење је при крају због сталних кршења примирја група најамника Ердогана и Сараџа и због непоштовања обавеза које су преузете на Берлинској конференцији“, рекао је генерал.