• Почетна
  • ДРУШТВО
  • БРОД са житарицама из Одесе нагло променио курс, не иде у Триполи!
Прочитај ми чланак

БРОД са житарицама из Одесе нагло променио курс, не иде у Триполи!

0

Теретни брод „Разони“ са украјинским житарицама променио је курс и ​​очигледно чека упутства о новој дестинацији, саопштио је на Твитеру либански министар за јавне радове и саобраћај Али Хамија.

„Брод ‘Разони’, који је кренуо из луке Одеса са товаром кукуруза а који је, како се причало, требало да стигне у луку Триполи у Либану, мења курс пре него што је стигао на првобитно најављену дестинацију. Подаци показују да чека упутства о одређивању своје нове дестинације“, написао је министар.

Брод је 1. августа кренуо из Одесе, носећи 26 хиљада тона кукуруза. У Либан је требало да стигне јутрос.

Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.