Прочитај ми чланак

„Гори“ либански Триполи – војска преузела центар града, запаљена зграда општине

0

Најмање 350 особа повређено је у сукобима полиције и демонстраната у либанском Триполију. Војска је преузела контролу над центром града. Запаљена је зграда општине.

Полиција и војска успели су да потисну демонстранте из центра Триполија, у којем већ четири ноћи узастопно трају демонстрације грађана незадовољних драматичним падом стандарда због пандемије корона вируса, али и општег расула које влада у Либану, преноси РТС.

Учесници протеста су у зграду општине бацали молотовљеве коктеле и пиротехнику, након чега је цео објекат захватио велики пожар.

Бејрутски „Дејли стар“ јавља да су гомиле запаљених докумената из зграде летеле по улицама, а јединице цивилне заштите покушале су да зауздају пожар.

​Мандатар за састав владе Либана Сад Харири је догађаје у Триполију описао као „организован криминал“, оптужујући војску да је стајала са стране док су демонстранти уништавали град.

Сад Харири, син некадашњег премијера Рафика Харирија који је убијен у самоубилачком нападу 2005. године, добио је мандат за састав нове владе још пре три месеца, али до сада није успео да формира кабинет.

Председник општине Триполи Риад Јамак се сврстао на страну „револуционара“, али је нагласио да прави демонстранти не пале зграде.
Учесници протеста су, такође, напали и образовни центар чији је власник Наџиб Микати, милијардер из Триполија који је, својевремено, био и премијер.

​Само у четвртак увече, медицинску помоћ затражило је више од 100 особа, док је шест пребачено у болницу, саопштио је либански Црвени крст.

Нови талас насиља у Триполију почео је свега неколико часова пошто је један од учесника протеста преминуо од повреда задобијених у сукобима са полицијом дан раније.

Омар Јајба је, како наводе медији у Триполију, погођен бојевом муницијом, након чега је пребачен у болницу, где је и преминуо.

На зграду која припада влади је бачена ручна граната.

​Од понедељка, када су нереди и почели у Триполију је повређено више од 350 људи. Полиција је саопштила да су током протеста бачене три ручне граната и око 300 молотовљевих коктела.

У нападима гранатама рањено је 12 од укупно 47 повређених полицајаца.
Полиција је пуцала у ваздух и бацала бројне патроне сузавца, али су демонстранти устукнули тек када су на главни градски трг стигла оклопна возила, преноси Б 92.