Прочитај ми чланак

Либан: Запаљена православна библиотека са 80.000 књига

0

tripoli-biblioteka-afp-2_f

 

Деценијама стара библиотека у власништву грчког православног свештеника, која се налазила на северу либанског сунитског града Триполија, запаљена је ноћас, рекли су безбедносни извори АФП-у.

– Непознати извршиоци запалили су Сахе библиотеку у Триполију и уништили две трећине од око 80.000 књига и рукописа – рекао је извор.

Цивилни тимови послати су да угасе пожар, али се страхује да је „још књига уништено водом коришћеном да би се позар угасио“, додао је он.

Спаљивање библиотеке уследило је дан пошто је „памфлет откривен у једној од књига у библиотеци који је вређао ислам и пророка Мухамеда“, навео је извор.

– После тога, власник библиотеке отац Ибрахим Суроуџ састао се са исламским лидерима у Триполију. Било је јасно да нема никакве везе са памфлетом, а демонстрације планиране као знак протеста због инцидента су отказане. Онда је у петак увече библиотека спаљена – испричао је извор.

Библиотека се налази у историјском срцу Триполија, другог по величини града у Либану и попришту честих сукоба сунитске већине и алавитске мањине којој припада и сиријски председник Башар ал Асад.

Протеклих година ретки су били случајеви насиља над градским хришћанима али је, пише француска агенција, јучерашњи инцидент уследио после растућег верског радикализма у Либану који је у вези са ратом у суседној Сирији.

(Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!