Прочитај ми чланак

ИРАН послао упозорење: Све државе које буду помагале Израелу суочиће се са гневом

0

Свака нација која помогне Израелу да нападне Иран суочиће се са озбиљним последицама, упозорио је у недељу рано јутрос министар одбране Исламске Републике, бригадни генерал Мохамед Реза Аштијани.

Његова изјава је уследила када је Техеран покренуо масиван ваздушни напад на јеврејску државу, у, како је рекао, одмазди за израелски напад на ирански конзулат у Сирији.

„Свака земља која отвори свој ваздушни простор или тло Израелу за напад на Иран добиће наш одлучан одговор“, рекао је Аштијани.

Иранска мисија при УН такође је захтевала да се САД „држе подаље“ од сукоба између Техерана и Западног Јерусалима.

Ово је билатерално питање, навела је мисија у саопштењу на X-у (бивши Твитер) у понедељак увече. Исламска Република има право да одговори према члану 51 Повеље УН, који сваком народу даје право на самоодбрану, наводи се у саопштењу, указујући на израелску „агресију на наше дипломатске просторије у Дамаску“.

Раније је Техеран потврдио да је лансирао више беспилотних летелица (УАВ) на Израел и најавио скори ракетни удар. Израелска војска пратила је више од 100 дронова који су се кретали ка земљи, јавили су локални медији, додајући да се очекује да беспилотне летелице стигну до Израела „за неколико сати“ и да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) радити на њиховом пресретању у ваздуху.

Развој догађаја је подстакао неколико блискоисточних земаља, укључујући Јордан и Либан, да затворе свој ваздушни простор. Аман је такође прогласио ванредно стање.