Прочитај ми чланак

КОНТРАДИКТОРНЕ ИЗЈАВЕ НЕТАНИЈАХУА: Израел ће контролисати Газу после рата

0

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) контролисати Појас Газе након рата, након што је претходно рекао да Израел не намерава да дугорочно преузме контролу над том палестинском енклавом.

„ИДФ ће и даље имати контролу над Појасом, нећемо га предати међународним снагама“, рекао је Нетанијаху на састанку са градоначелницима градова на граници са Појасом Газе, наводи се у саопштењу његовог портпарола.

Нетанијаху је то изјавио само неколико сати након што је за Фокс њуз навео да Израел не планира да поново окупира или влада Појасом Газе и након што је раније ове недеље за Еј-Би-Си њуз рекао да ће Израел након завршетка рата против Хамаса имати „потпуну безбедносну одговорност“ над Појасом Газе на „неодређени период“, преноси Тајмс оф Израел.

Како наводи, изгледа да је Нетанијаху одбацио идеју коју су у протеклих неколико недеља изнели амерички званичници да би нека врста међународних снага, вероватно заједно са снагама суседних арапских савезника, управљала безбедношцу у Појасу Газе на привремени период, док Појас Газе не буде могао да буде враћен под контролу функционалне палестинске владе, за коју се Вашингтон нада да це бити палестинска управа.

Градоначелници су рекли Нетанијахуу да желе другачију безбедносну реалност након завршетка рата и позвали га да не пристане на прекид ватре „док не буде убијен последњи терориста у Гази“.