Прочитај ми чланак

Катасонов: Америчка елита се спрема да девалвира долар!

0

Финансијска елита Сједињених Држава намерава да смањи куповну моћ своје националне валуте.

Ово мишљење је изнео познати руски економиста, Валентин Катасонов, на „Јутјуб“ каналу „Точка Сборки“.

Према његовим речима, то је неопходно како би се подстакла пословна активност у земљи у условима опадања економских показатеља. Осим тога, како је објаснио специјалиста, у исту сврху, америчке власти ће ускоро морати да снизе кључну стопу.

Пооштравање монетарне политике или чак њено одржавање на садашњем нивоу, како је објаснио експерт, погоршава ионако прилично депресивно стање у америчкој економији. Треба јој бар неки подстицај за развој.

„Јефтинији“ новац би, како је приметио експерт, требало да помогне америчкој влади да избегне кризу плаћања, када људи немају довољно средстава при руци и губе могућност да сервисирају своје кредите.

Истовремено, како је објаснио специјалиста, девалвација долара ће свакако имати и своју негативну страну. Конкретно, преплављивање привреде приступачнијом ликвидношћу доводи до ризика од инфлације.

Долар ће у овој ситуацији депресирати, упозорио је економиста. Међутим, и поред ове последице девалвације, према експерту, руководство САД ће ипак предузети овај корак, јер су алтернативни сценарији много гори.

Ако се не предузме хитна акција, онда, како је објаснио Катасонов, ускоро може доћи до рецесије у америчкој економији, која би могла несметано да прерасте у депресију, из које ће земља бити веома тешко да изађе.