Прочитај ми чланак

Канадски доктори одбацили еутаназију ментално болесних људи, Трудо разочаран

0

Џастин Трудо је прошле недеље остао у шоку након што је канадски парламент изгласао заустављање његовог WЕF програма за еутаназију ментално болесних људи, након снажног противљења хиљада лекара.

Влада Канаде која се инфилтрирала у WЕF нуди медицински потпомогнуту смрт хроничним болесницима, али је план да се програм прошири на особе са благим менталним обољењима поделио Канађане, објавио је Њујорк тајмс.

Nypost.com извештава: Контроверзна политика би омогућила свакоме у Канади са неизлечивим здравственим стањем да се пријави за асистирано самоубиство, чак и ако болест није терминална, што закон чини једним од најлибералнијих програма за асистирано самоубиство на свету.

Канада је увела медицински потпомогнуто умирање након што је њен Врховни суд 2015. године пресудио да ако се захтева од људи да се носе са неподношљивом патњом крше се основна права на слободу и безбедност.

Закон је проширен 2021. године како би укључио људе који имају „тешка и непоправљива“ стања, као што су депресија и други проблеми менталног здравља.

Преко 13.000 Канађана је еутаназирано у оквиру програма 2022. године, објавио је Дејли мејл.

Када је програм објављен прошле године, један конзервативни посланик „оптужио је да либерална влада премијера Џастина Трудоа промовише ’културу смрти‘“.

„Да ли смо отишли ​​предалеко и пребрзо са канадским програмом за помоћ самоубиству?“ Конзервативни посланик Ед Фаст је рекао.

„Да ли ћемо еволуирати у културу смрти као пожељну опцију за оне који пате од менталних болести или ћемо изабрати живот?“

Али сада, здравствени званичници полако планирају да прошире програм, наводећи да у Канади нема довољно лекара, посебно психијатара, који би проценили ментално болесне људе који желе да умру, према најави министра здравља Марка Холанда и министра правде Ариф Вирани.

Ово је уследило након састанка специјалног парламентарног одбора који је разматрао план, пренео је Тајмс.

„Систем мора да буде спреман, а ми морамо да га исправимо“, рекао је Холанд новинарима.

„Из разговора које смо водили јасно је да систем није спреман и да нам треба више времена.

„Иако је наставни план и програм присутан, иако су смернице постављене, није било довољно времена да се људи обуче о њима, а провинције и територије кажу да њихови системи нису спремни и да им треба више времена“, додао је он.

Званичници нису дали временски оквир за промене, иако је раније било планирано да проширење ступи на снагу 17. марта.

Једна група која се залаже за медицинску помоћ при умирању, „Умирање достојанствено Канада“, издала је саопштење као реакцију на вест, позивајући канадску владу да разјасни свој план акције.

„За људе широм земље који живе са менталним поремећајима отпорним на лечење који су стрпљиво чекали ову промену у канадском закону о МАИД-у, Dying With Dignity Canada је обесхрабрена и дели фрустрацију континуиране искључености, стигматизације и дискриминације засноване на дијагнози, рекла је група.