Прочитај ми чланак

КАБИНЕТ градоначелнице Чикага: Да, истина је ВИДОВДАН је ЗВАНИЧАН празник града

0

Вест да је град Чикаго уврстио српски национални празник Видовдан у званичне празнике овог града подигла је Србију на ноге. Многи су поздравили одлуку градских власти, али било је и оних скептика, који су посумњали у целу причу, па су ишли до тога да је у питању измишљена вест и да у мору информација то представља измишљотину, једну од небројених у низу прво априлских шала.

Међутим, скептичари су добили хладан туш, када је ова вест потврђена у кабинету градоначелнице Чикага Лори Лајтфут.


„Да, истина је, проглас који је објавио Сербијан тајмс је аутентичан, као и потпис наше градоначелнице. Од данас, српски Видовдан је на листи званичних празника Чикага, што је признање за велики допринос који су Срби дали животу и развоју овог града у последња три века“, потврдила за Сербијан тајмс лична асистенткиња Лори Лајтфут.

Вест о проглашењу Видовдана за празник Чикага, коју је Сербијан тајмс јутрос објавио, пренели су бројни медији, а новинар ББЦ-ја је на Твитер налогу апострофирао Тањуг као извор те вести наводећи да је она нетачна.

Проглас је у међувремену објављен и на званичном Твитер профилу града Чикага.

Овим чином градоначелница Лора Лајтфут је велики српски празник ставила на листу свега неколико националних празника који су на листи званичних у граду Чикагу, уз ирски Дан Светог Патрика, мексички Синко де Мајо (5.мај), пољски Пуласки дан и Порторитански дан.

Како Сербијан тајмс наводи, велику захвалност за ово признање српска заједница дугује Мартини Хоне Томашевић, председници градске владе Чикага, која је у великој мери допринела да се ово деси.