Прочитај ми чланак

Слоган власти за изборе у БГД – „Скок у будућност“, Јерковић на листи са СНС

0

Власт се увелико припрема за нове београдске изборе. Како сазнаје “Нова”, преговори између Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије су у завршној фази. У овом тренутку врло су близу договора да листа с којом ће 2. јуна пред Београђане носи име “Скок у будућност”, те да бивши градоначелник Александар Шапић буде на првом месту.

Како је најавио председник Србије Александар Вучић, Београђани ће поново на биралишта 2. јуна. Избори још нису расписани, а очекује се да то буде најкасније 3. априла, кад и истичу законски рокови. О том датуму говорила је и нова председница Скупштине Ана Брнабић.

У међувремену, СНС и СПС договарају заједнички наступ.

Социјалистичка партија Србије је почетком месеца саопштила да ће на београдским изборима наступити заједно са Српском напредном странком.

„Изражена је пуна опредељеност да на изборима СПС наступи заједно са СНС, дајући пун допринос даљем развоју Србије и Београда. Победа на предстојећим изборима у Београду, услов је очувања политичке стабилности државе и заштите националних интереса“, навели су у саопштењу и додали да у заједничим изборним активностима пун лични допринос дати председник СПС Ивица Дачић.

Како сазнаје Нова, након одлуке да заједно наступе на изборима, почели су и убрзани преговори о називу листе, носиоцима и именима оних који ће заузимати прва места.

“Тренутно се као назив листе за београдске изборе спомиње “Скок у будућност”, а требало би да прва два места заузму бивши градоначелник Александар Шапић и вишегодишњи председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић”, каже саговорник новина “Нова”.

Поред СНС и СПС, на овој листи ће бити и сви дугогодишњи партнери напредњака, а највероватније и Александар Јерковић, који је на децембарским београдским изборима предворио листу “Ми, глас из народа”. Договор је, наводно, постигнут и са Српском радикалном странком, која је у коалицији са СНС наступала и на изборима у децембру.

Коначни договор, како сазнајемо, биће направљен у наредним данима, по повратку лидера социјалиста Ивице Дачића са седнице Савета безбедности уједињених нација. Она је одржана јуче, а повод је био 25 година од бомбардовања СР Југославије.

Кад је наступ опозиције на београдским изборима у питању, у овом тренутку није извесно ни да ће на њима учествовати. Они инсистирају на претходном побољшању изборних услова и траже пре свега увид у бирачки списак и ослобађање медија.