Прочитај ми чланак

Извештај: Ево које све медијске личности Сорош држи на платном списку

0

Најмање 54 медијске личности високог профила повезане су са групама којима је тајкун помогао у финансирању, тврди MRC Business

Милијардер Џорџ Сорош има везе са десетинама истакнутих медијских личности у САД и шире преко организација које је финансирао, тврди конзервативна америчка организација.

У последњем извештају троделне истраге, објављеном у уторак, MRC Business је испитао везе либералног могула рођеног у Будимпешти, дошавши до закључка да се он „зацементирао као један од најмоћнијих утицајних у глобалној политици својим невероватним утицај у медијима“.

MRC Business је саопштио да је открио најмање „54 главне личности у новинарству и активистичким медијима које су повезане са организацијама које финансира Сорош“. На листи се налазе главна међународна водитељка CNN-а Кристијан Аманпур, водитељ НБЦ Њуз Лестер Холт и Цесар Конде, председник NBC Universal News Group, који надгледа куће NBC News, MSNBC и CNBC.

Многи од 54 појединца играју истакнуте улоге у институцијама које финансира Сорош.

На пример, Аманпур је виши саветник у Комитету за заштиту новинара (ЦПЈ), који је добио 2,75 милиона долара од могула између 2018. и 2020. године, док је Холт наведен као члан одбора у истој организацији. Конде је повереник Института Аспен, који је од милијардера добио преко милион долара између 2016. и 2020.

Према МРЦ-у, Сорош је укупно уложио преко 32 милијарде долара у своје организације у покушају „да прошири своју радикалну агенду ‘отвореног друштва’ на абортус, марксистичку економију, антиамериканизам, одузимање средстава полицији, еколошки екстремизам и ЛГБТ фанатизам.

Ови напори су се исплатили, омогућавајући му да „свакодневно помаже да индоктринира милионе својим ставовима“, тврди група.

МРЦ је раније тврдио да Џорџ Сорош има финансијске везе са најмање 253 медијске организације широм света, финансирајући их преко својих непрофитних група и омогућавајући му да допре до гледалаца и слушалаца у практично сваком углу света.

Коментаришући извештај, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова напоменула је у четвртак да се таква открића могу упоредити са „нуклеарном бомбом“.

Уколико се докаже да су водећи амерички медији „примили новац за прилагођавање свог извештавања, сва америчка демократија би могла да буде умотана у њихов устав и бачена на ђубриште историје“, рекла је она.