Прочитај ми чланак

ЕВО ШТА НАС ЧЕКА: Преминуо волонтер који је примио вакцину за корону

0

Бразилска здравствена служба Авсиса објавила је да је волонтер који је примио вакцину против коронавируса, а коју су развили Астро Зенека и Универзитет Оксфорд, преминуо у трећој фази клиничког испитивања вакцине.

Служба је саопштила да је истрага у току, преноси Ројтерс.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Савезни универзитет у Сао Паулу, који помаже у координацији током клиничког испитивања треће фазе у Бразилу, саопштио је да је преминули волонтер био Бразилац.

Подсећамо, компанија Астро Зенека и Универзитет Оксфорд стигли су до треће фазе испитивања вакцине против коронавируса. Пре неколико недеља, даља истраживања су стопирана, након што је је вакцина произвела “озбиљне нежељене догађаје” код учесника тестирања у Великој Британији.

Под “озбиљним нежељеним догађајем”, подразумева се реакција на вакцину која је проузроковала хоспитализацију, животно угрожавајуће последице или смрт.

Паузирања приликом тестирања вакцине нису неуобичајена, али је то ипак ударац за све оне који су очекивали да ће вакцина бити спремна за неколико месеци.

Оксфордски вирусолог Роб Ламкин-Вилијамс у јулу је тврдио да је Велика Британија веома близу крајње фазе развоја вакцине против короне и да се нада да ће с вакцинацијом моћи да се почне пре Божића.

“Вакцина се већ производи на неколико локација у Европи и Америци и, што је још важније, у Серум институту у Индији. Дакле, већ је у току глобална производња вакцине, која ће бити употребљена уколико се клиничка испитивања покажу успешним”, рекао је тада Вилијамс.

За сада није познато да ли ће трећа фаза испитивања бити прекинута након што је преминуо волонтер, али је сигурно да ће бити подгрејане нове сумње око саме ефикасности вакцине.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!