Прочитај ми чланак

ДРАМА У КАТАЛОНИЈИ: Полицији наложено да заплени гласачке кутије!

0

Тужилаштво у Каталонији наложило је данас полицији да заплени гласачке кутије, листиће и све друго што би се могло употребити на референдуму о независности те богате шпанске покрајине, који је за 1. октобар расписала регионална сепаратистичка извршна власт, а који Мадрид забрањује.

Начелници цивилне гарде и националних полицијских снага, као и регионалних трупа Мосос Д’Ескадра које контролише каталонска влада, позвани су данас у канцеларију тужилаштва у Барселони, преноси АФП.


 Тужилаштво им је наложило да предузму акције против власти, јавних службеника и појединаца „како би се избегли преступи“, саопштило је тужилаштво после састанка.
 
Према шпанском закону, тужиоци имају овлашћење да дају инструкције судској полицији у истрагама о преступима, као и судије.
 
„Полицијски званичници ће директно усвојити мере које су потребне да би запленили ресурсе намењене припремању или одржавању незаконитог референдума“, наводи се у саопштењу.
 
Полицији је посебно наређено да одузму предмете као што су „гласачке кутије, гласачки листићи, пропагандни флајери, приручници са инструкцијама за спровођење референдума…“.
Налог дат полицијским снагама ставља трупе Мосос Д’Ескадра у посебно неугодан положај јер, с једне стране, по закону морају да следе налоге тужилаца, али су истовремено директно зависни од регионалне владе против које сада морају да делују, закључује француска агенција.