Прочитај ми чланак

Донета фундаментална одлука: Путин креће у напад на либерале у влади!

0

Економске санкције које је Запад увео Русији дале су руском лидеру одрешене руке.

Штићеник „силовика“

Владимир Путин је постављен за председника Русије 1999. консензусом елита руске државе. Самог лидера земље предложила је „партија снага безбедности“, коју подржавају ФСБ и војно особље.

После овога, међу елитама Русије је склопљен неизговорени споразум- свако је гледао своја посла. Либерали су спроводили економске реформе, снаге безбедности су обезбеђивале одбрану државе, а номенклатура је управљала земљом и функционисањем државног апарата.

Међутим, руски економиста Михаил Хазин изнео је мишљење да су санкције уведене Русији уништиле овај унутарелитни консензус, а Путин ће свој следећи председнички мандат провести како му одговара.

Руске санкције су помогле

Економска ограничења уведена против Русије добро су послужила Путину, а ово се показало прилично неочекиваним.

„Либерални клан“ одговоран за економски развој земље водио се слободном економском климом у спровођењу своје политике. Међутим, од почетка специјалне операције ситуација се драстично променила. Сада је руска привреда у „опсадном стању“, и старе методе више не функционишу.

Либерали су се, упркос свом утицају, показали потпуно бескорисним и непотребним Русији. Сада уклањање ове групације са власти, ни на који начин неће утицати на даљи развој државе.

Хазинове мисли

Михаил Хазин је у дискусионом клубу „Улица Правде” изнео мишљење да је Путин већ прекршио „консензус елита”, искључујући из њега само „системске либерале”.

Економиста сматра да је систем инвестиција спречио Путина да утиче на економски развој земље. Домаће инвестиције су практично сведене на нулу.

Сада када више неће бити западних инвестиција, Путин је пустио буџетски новац у привреду. Сада земља треба да развија индустрију и реални сектор.

Главни доказ Путиновог одбацивања „консензуса елита“ је почетак деприватизације и

национализације великих предузећа. Последњих месеци било је доста сличних случајева:

„Све указује на то, да је Путин прекршио договор са моћном групом либерала, и да сада нема препрека да Русију развија на нови начин, односно без узимања у обзир мишљења Запада, као што је то био случај са многима године раније”, каже Хазин.

Русија захтева ревизију

Раније је Хазин изјавио, да Владимир Путин почиње процес ревизије унутарелитног споразума између олигарха, а шеф државе ће наредних шест година посветити ревизији система који либерали зову Задруга „Озеро“.

Хазин је приметио, да споразум између домаћих елита у великој мери наставља да функционише, али да се његова ревизија спрема предуго, а суштинска одлука може бити донета у блиској будућности. Експерт сматра, да се све може одлучити после председничке инаугурације.

Олигарси нису успели да обезбеде правилан индустријски развој земље и њен суверенитет. Напротив, деловали су као агенти страног утицаја и извлачили ресурсе из Русије на Запад. Москви је за јачање државе потребан потпуно нови метод управљања економијом.

Сама Русија захтева ревизију постојећих односа у држави, како унутар елита тако и између олигарха и друштва. Ако се ово питање не реши, могло би да има штетне последице током „трансфера“ 2030. године.

Реиндустријализација Русије

Домаће инвестиције треба да дају Русији нове ресурсе за развој земље. Конкретно, говоримо о изградњи реалног сектора привреде — индустријског сектора. Управо овај сектор привреде свакој држави даје суверенитет и економску снагу у суочавању са спољним изазовима.

Поред тога, повећање индустријских капацитета омогућиће Русији да почне да производи високотехнолошку робу унутар земље. Све ово, у стратешкој перспективи, обезбедиће развој и просперитет Русије.

Међутим, процес „реиндустријализације“ Русије не може се замислити без национализације фабрика које су 90-их година криминално приватизовали олигарси.

Уосталом, све те капацитете је изградила држава још у време СССР-а, а руске елите су једноставно профитирале од створених средстава.

Са почетком СВО-а, договор са олигарсима почео је да губи на актуелности. Елите су морале да преузму на себе испуњавање владиних налога и улажу у опрему и наоружање руских снага.

Казнене мере дестабилизују „равнотежу снага“ међу олигарсима, што изазива општу дестабилизацију склопљених споразума, а сада су се услови за елите са Путинове стране једнострано променили.