Прочитај ми чланак

„Ако је Сорош повезан са америчким медијима, демократија САД иде на сметлишт…“

0

У случају да информације о томе да су водећи медији Сједињених Америчких Држава повезани са америчким милијардером Џорџом Сорошем буду потврђене, цела америчка демократија биће бачена на сметлиште историје, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући одговарајуће истраживање организације MRC.

„За Вашингтон је овакво саопштење равно нуклеарној експлозији. Ако буде доказано да су водећи амерички медији добијали новац за кориговање објављиваних информација, цела демократија заједно са њиховим Уставом биће бачена на сметлиште историје. Зар није Вашингтон увек инсистирао на томе да слобода и непристрасност медија представљају базу демократски изграђене државе“, написала је Захарова на њеном Телеграм каналу.

Америчка организација Media Research Center (MRC), која прати рад медија, раније је саопштила да се милијардер Џорџ Сорош који је уложио преко 32 милијарде долара у своје организације, захваљујући финансирању, повезао са низом познатих медијских представника у САД и у иностранству, који милионима људи „сугеришу“ његове ставове.

У MRC су открили најмање 54 јавна медијска делатника (укључујући новинаре, репортере, телевизијске водитеље и директоре Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си, Си-Би-Ес, Блумберг, НПР, „Вашингтон поста“), повезана са организацијама које Сорош финансира. Истраживање организације открило је 253 групе новинара и активиста, који су у периоду од 2016-2020. године финансирале Сорошеве добротворне организације. Ово омогућава милијардеру да „остави огроман траг у светским медијима“, наводи се у публикацији. Међу идејама либералног Сороша, организација наводи, посебно, престанак финасирања полиције и „фанатизам ЛГБТ“.

Својевремено је председник Белорусије Александар Лукашенко испричао како је деведесетих година прошлог века, на почетку свог председничког мандата, одбио Сорошев предлог да му да новац за пројекте усмерене на формирање псеудоисторијских истина у свести белоруских грађана.