• Почетна
  • СВЕТ
  • Украјина: Партија Виктора Јануковича освојила највише гласова
Прочитај ми чланак

Украјина: Партија Виктора Јануковича освојила највише гласова

0

Владајућа Партија региона украјинског председника Виктора Јануковича на првом је месту са освојених 37 процената гласова на парламентарним изборима одржаним у недељу, а на другом месту је опозициони савез за кога је гласало 21 одсто Украјинаца, покузују први резултати избора у Украјини који су објављени данас.

На основу 25 процената избројаних гласова, за 225 од 450 посланика који се бирају пропорционалним системом, Комунистичка странка освојила је 15 процената гласова, док су партије Удар боксера Виталија Кличка и националистичка партија Свобода на четвртом и петом месту са 12 односно седам добијених гласова.

За странку Украјина напред бивше фудбалске звезда Андрија Шевченка, гласало је 1,7 одсто Украјинаца, што значи да та партија неће ући у парламент, пошто није прешсла цензус од пет одсто.

Друга половина посланика бира се већински. На основу 21 процената избројаних гласова, Партија региона требало би да има 114 места у новом украјинском парламенту, савез Баткивтћина у којој су присталице Јулије Тимошенко, 40. Партија Свобода ће највероватније имати девет, а Удар пет посланика.

Предизборна камопања у Украјини била је обележена бројним нерегуларностима и одсуством некадашње украјинске премијерке Јулије Тимошенко, осуђене на седам година затвора због оптужби за злоупотребу службеног положаја, а чији случај је један од главних разлога затегнутих односа Кијева и Брисела.

ЕУ је пажљиво пратила изборе у Украјини и сматра их тестом демократског опредељења те бивше совјетске републике.

Изборе је пратило 3.800 међународних посматрача. а током дана ће Организација за европску безбедност и сарадњу представити извештај о регуларности гласања.

 

(Бета)