• Почетна
  • СВЕТ
  • Сирија: Аутомобил бомба усмртио 50 војника лојалних Асаду
Прочитај ми чланак

Сирија: Аутомобил бомба усмртио 50 војника лојалних Асаду

0

У експлозији аутомобила-бомбе која се догодила данас у провинцији Хама, у близини војног пункта, погинуло је најмање 50 припадника снага безбедности и бораца лојалних председнику Башару ал-Асаду, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

„Борац Нусра Фронта (блиског Ал Каиди) дигао је себе у ваздух у селу Зијара, у провинцији Хама. У тој експлозији погинуло је најмање 50 људи“, рекао је шеф сиријске опсерваторије Рами Абдел Рахман.

„Он се довезао у центар и дигао себе у ваздух. Затим је уследила серија експлозија“, додао је Абдел Рахман и нагласио да су центар за сеоски развој користиле сиријске снаге безбедности као своју највећу базу у региону.

Сиријска државна новинска агенција САНА објавила је да се „терориста дигао у ваздух у центру и да је било пуно жртава. Два цивила су погинула, а велики број је рањен“, преноси Ројтерс.

Нусра Фронт је исламистичка група коју чине милитантни салафисти, или ултра-ордоксни муслимани, која је до сада преузела одговорност за неколико самоубилачких бомбашких напада. Са друге стране, у данашњем ваздушном нападу у северозападној провинцији Идлиб погинуло је најмање 20 сиријских бораца побуњеника, такође је саопштила Сиријска организација за људска права.

Опсерваторија наводи да је један побуњенички командант највероватније убијен у ваздушном нападу на град Харам и то командант Базил Еиса, командант бригаде мученика из Идлиба.

Већи део Идлиба, који се граничи са Турском пао је у руке побуњеника након што су се снаге лојалне Асаду повукле, међутим као и у другим пределима које контролишу побуњеници и овај је остао осетљив на бомбардовање, подсећа британска агенција.

(Танјуг)