• Почетна
  • СВЕТ
  • Русија развија С-500 и поморске базе у међународним водама, с циљем одбране од напада из орбите
Прочитај ми чланак

Русија развија С-500 и поморске базе у међународним водама, с циљем одбране од напада из орбите

0

Русија развија поморске ракетне базе са системима „свемирске одбране“ – тј. одбране од напада из орбита – које ће бити стациониране у међународним водама, преноси РТ. Системи ће бити интегрални део Руске Морнарице. Задатак изградње ових база дат је компанији Алмаз-Antey, која стоји иза производње С-400 „Тријумф“ ракетних одбрамбених система.

Aнатоли Шлемов, шеф националне одбране потврдио је за РИА Новости како је „овај задатак преузео руски војно-индустријски комплекс“. Такође истиче како компанија Алмаз-Antey не ради сама, но, није навео које су још компаније укључене у рад. На прошлогодишњем економском форуму у Санкт Петерсбургу, председник компаније УСЦ (Уједињена бродоградилишна корпорација), Роман Тротсенко, навео је како ће УСЦ 2016 почети изградњу 6 нуклеарних разарача опремљених с напредним ракетама и „свемирско-одбрамбеним“ системима.

Тротсенко је притом истакнуо како ће исти разарачи бити „основа руске свемирске одбране на светским океанима“. У исто време док компанија Алмаз-Antey почиње с увођењем С-400 система, завршава се развој система С-500 „Прометеј“ који такође има сличне способности. С-500 би требао бити спреман за употребу 2017 и највероватније ће се налазити на споменутим разарачима и базама. Претходно су направљени и посебни С-300 система за уградњу на бродове.

С-500 би требао имати могућности циљања мета у ниској орбити чак и ако се крећу брзином до 7 километара у секунди, истиче РТ. Главни конкурент систему С-500 је амерички Aegis Combat System, чија су основа ракете СМ-3 (Стандард Missile 3), но, о њему се још увек не зна превише.

Када је реч о свемиру, руски председник Владимир Путин јуче је на састанку са замеником премијера, Дмитријем Рогозином, и шефом свемирске индустрије, Владимиром Поповкином, истакнуо како ће бити нужне знатне промене у свемирском програму и како је недопустиво да Русија заостаје за другим великим силама. Наводи како је нужно реструктурирање свемирске индустрије те како су последњи неуспеси компромитовали руски имиџ водеће свемирске силе.

 

( РИА Новости )