Прочитај ми чланак

Путин: Нејасно зашто НАТО још постоји

0

Председник Русије Владимир Путин оценио је данас да је НАТО у данашњем виду „атавизам из времена хладног рата“ и заложио се за што скорију трансформацију тог блока у политичку организацију.

 

„Зашто он постоји до данас нејасно је. То (НАТО) је у значајној мери атавизам из времена хладног рата“, рекао је Путин на састанку са војницима руске војне базе у Таџикистану.

Он је истакао да би Русија желела да НАТО не излази ван оквира статутом предвиђене активности и не шири сферу свог рада постајући глобална организација, додавши да је Москва заинтересована за то да се НАТО брже трансформише.

Према речима Путина, Русија „с оправданом забринутошћу“ прима и примаће ширење НАТО-а.

„Ви као војници одлично разумете да су једна ствар приче, а друга – постојање некаквих ударних комплекса или система ПРО близу наших граница. То ствара реалне претње за наше територије. Наравно, у том случају ми ћемо морати да градимо своју одбрамбену политику на тај начин да се те претње пресеку“, поручио је руски лидер.

Путин борави у посети Таџикистану током које је постигнут договор о продужењу присуства руске базе у Таџикистану до 2042. године.

 

(Танјуг)