• Почетна
  • СВЕТ
  • ПРОПАЛИ: Украјина нема одакле да враћа дугове јер мора да финансира рат на истоку
Прочитај ми чланак

ПРОПАЛИ: Украјина нема одакле да враћа дугове јер мора да финансира рат на истоку

0
Фото: © AFP 2015/ SERGEI SUPINSKY

Фото: © AFP 2015/ SERGEI SUPINSKY

ВАШИНГТОН – Украјина не може да се ослони на резерве своје централне банке како би исплатила дугове својим повериоцима, оценила је вечерас у Вашингтону генерална директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард.

„Украјина треба да задржи велике резерве како би успешно спровела програм економских реформи и те резерве никако не треба да се користе за исплату спољног дуга”, рекла је Кристин Лагард.

Украјински премијер Арсениј Јацењук запретио је раније данас да ће Украјина замрзнути исплату свог спољног дуга у случају неуспеха преговора с кредиторима о његовом реструктурирању, тврдећи да његова земља мора да финансира сукоб на истоку Украјине.

На ивици банкрота после три године рецесије и годину дана сукоба, Украјина је добила од ММФ-а кредит од 17,5 милијарди долара на рок од четири године. Прва транша зајма од пет милијарди долара уплаћена је у марту ове године.

У оквиру тог програма кредитне помоћи, власти у Кијеву воде тешке преговоре о реструктурирању јавног дуга који ће ове године достићи 94 одсто бруто домаћег производа (БДП) а њен спољни дуг 158 одсто БДП због девалвације украјинске валуте гривне и празне државне касе.

Кредит ММФ-а је основа за помоћ од 40 милијарди долара међународне заједнице.

Украјински парламент је крајем маја усвојио закон који омогућава влади да уколико буде било неопходно, уведе мораторијум на исплату спољњег дуга земље. 

(Бета)