• Почетна
  • СВЕТ
  • ПОРОШЕНКО: Украјина мора ући у ЕУ, хтеле то њене државе-чланице или не хтеле
Прочитај ми чланак

ПОРОШЕНКО: Украјина мора ући у ЕУ, хтеле то њене државе-чланице или не хтеле

0

porosenko pogled

Иступивши на Универзитету „Колумбија“ у Њујорку, украјински председник, Петро Порошенко, рекао је да његова земља треба да постане чланица Европске уније независно од мишљења и воље њених држава-чланица.

То је објаснио овако: „Није важно да су европске државе спремне да приме Украјину у ЕУ или нису. Ја инсистирам на тези да ЕУ не може преживети без Украјине! Демократска Украјина зато мора бити у ЕУ!“

Ово је звучало у приличној мери наредбодавно, иако је Порошенко – процењујући изгледе да Украјина заиста уђе у ЕУ – додао: „Прилични сам оптимиста и рачунам да ће се моји снови остварити“.

Чак је открио да му је жеља, кад више не буде шеф државе, да буде њен посланик у Европском парламенту.

Нешто раније, у говору пред Генералном скупштином УН, Порошенко је „процедуру преношења чланства СССР у Савету безбедности УН на Русију“ назвао „сумњивом“.

Истовремено је апеловао да се ограничи право вета које има пет сталних чланица Савета безбедности УН, САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска. Наравно, овим је „нишанио“ само Русију и, донекле, Кину.

У сваком случају, изговорио је: „Украјина се залаже за постепено ограничавање права вета и његово касније потпуно укидање“.

Порошенко је, иначе, у Њујорку поново тражио „мировне снаге УН за Донбас“.

 

Извор: fakti.org