• Почетна
  • СВЕТ
  • Земан: Не волим ограде, далеко адекватније је послати живу силу на границе
Прочитај ми чланак

Земан: Не волим ограде, далеко адекватније је послати живу силу на границе

0

milos-zeman-praesident-wahl-tschechien-vaclav-klaus-karel-schwarzenberg

Председник Чешке Милош Земан затражио је поново да се на границе Чешке пред евентуални талас избеглица поставе војници.

Он је одбио идеју министра одбране Мартина Стропњицког да би евентуално чешке војне мисије могле да помажу да се зауставе имигранти али у Јордану.

„Не волим ограде зато што се увек сетим Берлинског зида. Мислим да је далеко адекватније уместо да се ограде дижу на границама, послати тамо живу силу, што значи како армију, тако полицију и добровољце резервисте“, казао је Земан у Острави после разговора у команди добровољних резервиста чешке војске.

Чешки председник подсетио је током обиласка Моравско-шлезијског региона да врши притисак на владу да чешке границе обезбеђује уз полицију и војска и да је о слању војника на границе разговарао и с начелником Генералштаба Војске Чешке генералом Јозефом Бечваржом.

„Разматрало се 1.500 војника, на срећу тај број се повећао на 2.600. А онда се баш синоћ разуларио министар одбране Стропњицки и почео да говори о 5.000 војника, али хоће да их пошаље у иностранство, рецимо у Сирију. Ја сматрам да би ти војници били далеко кориснији на нашој територији“, казао је Земан.

Чешки председник сменио је шефа свог обезбеђења због инцидента када су се у суботу уметници из алтернативне, контроверзне групе Зтоховен прерушени у димничаре неопажено попели на кров замка Храдчани у Прагу, иначе седишта чешких председника, украли му председничку заставу и уместо ње на јарбол окачили огромне црвене мушке гаће, као поруку да се Чеси стиде свог председника.

„То је само пар будала. А мене може да увреди само интелигентан човек“, казао је данас председник, али је навео да је затајило његово обезбеђење и да зато смењивању није крај.

(Бета)