Прочитај ми чланак

Глумци преузели Ниш 47 пут

0

Уручењем кључа Града Ниша преседници жирија, глумици Злати Нуманагић почели 47. Филмски сусрети.
Први на програму смотре филм „Шешир професора Косте Вујића“. На програму 13 такмичарских остварења и један гостујући филм.

Ниш је вечерас 47. пут отворио врата глумцима, осталим филмским радницима, али и свим љубитељима покретних слика.

Речима „Тврђава је наша!“, председница жирија глумица Злата Нуманагић уз помоћ прошлогодишњег лауреата Александра Срећковића отворила Филмске сусрете у Нишу. Филм Шешир професора Косте Вујића први је на програму, а следи остварење Црна Зорица. Пројекцијама је претходио традиционални пријем у Градској кући и дефиле глумаца црвеним тепихом до Летње позорнице.

Током свих шест фестивалских вечери на Летњој позорници неће бити празних места, а врвеће и град од славних гостију и љубитеља филма. То се већ сада са сигурношћу може рећи на основу распродатих комплета карата, али и на основу 47-годишњег дружења нишлија са глумцима.

 

Чланови стручног жирија који предводи Злата Нуманагић су глумци Милена Павловић и Небојша Миловановић.

 На Фестивалу ће ове године бити приказано 13 остварења у званичној конкуренцији и један гостујући филм.

 Највише признање смотре, награда „Павле Вуисић“ биће уручена 27. августа глумцу Марку Николићу, док ће два дана касније награду за глумачки пар године добити Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић за роле у серији Непобедиво срце.

 Најнаграђиванији глумци у Нишу су Бата Живојиновић, Мирјана Карановић, Павле Вуисић, Љуба Тадић. Награда за животно дело додељује се од 1981. најпре под именом „Славица“, а од пре 18 година носи име Павла Вуисића.

 Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма друге вечери представља наслове Зверињак, у продукцији РТС-а, и Доктор Реј и ђаволи, а за понедељак су најављене пројекције остварења Устаничка улица, Практични водич са певањем и плакањем, као и филм Клип, који није за млађе од 18 година и чије ће приказивање почети иза поноћи.

 

Четврте фестивалске вечери нишка публика моћи ће да види филмове Парада и Жућко – прича о Радивоју Кораћу, док је среда резервисана за остварење Смрт човека на Балкану и једину премијеру Фестивала, пројекцију филма Ас пик – лоша судбина.

Два остварења, Нарцис и ехо и Фрау Ајнштајн биће приказани у „Купина биоскопу“ од 18 часова у понедељак 27. августа, односно у уторак 28. августа, а гостујући филм Фестивала је Оркестар Пјера Жалице.

 

Награде
Новчани износ награде за најбољег глумца Фестивала, гран при „Наиса“ ове године је повећан и износиће 200.000 динара, док су остале награде остале на прошлогодишњем новоу.

Носиоцима награда за најбољу мушку и женску улогу, „Цар Константин“ и „Царица Теодора“, припашће по 150.000 динара, носиоци повеља биће награђени са по 100.000 динара, а најбољи дебитант и епизодиста понеће по 80.000 динара, открили су организатори.

За 47 година Фестивала готово да нема значајнијег глумца из читаве бивше Југославије који се није поклонио нишкој публици, а радо долазе чак и када им то редовне обавезе отежавају.

„Глумци долазе и након вечерње представе у Београду, долазе и кад имају ноћна снимања, кад рано устану, долазе и из суседних земаља“, истакао је директор Фестивала Срђан Савић.

Отварању Фестивала присуствује министар културе Братислав Петковић.

Пратеће манифестације смотре ове године ће се одржавати у нишким биоскопима „Вилин град“ и „Купина филм“, где ће бити одржани и омажи редитељу Микију Стаменковићу и глумици Соњи Савић.

Буџет овогодишњег издања Фестивала је око 20 милиона динара, а организатор је Нишки културни центар.

Отварање 47. Филмских сусрета у Нишу, РТС ће директно преносити на Другом програму од 21 сат.

 

(РТС)