• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 18.10.2012. Нема кризе – продато 220 аутомобила на сајму
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 18.10.2012. Нема кризе – продато 220 аутомобила на сајму

0

Нови Сад: Једини овогодишњи Сајам аутомобила у Србији, „Аутосхоw Нови Сад“ посетило је 15.000 људи, а продато је око 220 возила, што је на нивоу прошле године, саопштио је данас Новосадски сајам.

На сајму су представљени производи 80 произвођача из аутомобилске индустрије, а посетиоци су имали прилику да премијерно виде 29 модела.

Продата су и два модела Ауди А6 „олроад“, који су по цени од 84 хиљаде евра били најскупљи серијски аутомоби изложени на Сајму.

Велико интересовање је владало и за јефтиније аутомобиле, попут модела Цхерy „Его“, чија је цена за првих 10 купаца била од 5.490 евра, али је због великог интересовања акција продужена до краја Сајма.

На Сајму аутомобила представио се и аутомобилиста Бојан Милановић, који је отворио Сајам и који ће наредне године учествовати на Релију „Дакар 2013“.

Са 25 година, Милановић је најмлађи учесник Релија „Дакар“ у историји, а уз навигатора Дарка Вељковића, чиниће прву екипу Србије која наступа у најчувенијем релију на свету.

Наредне приредбе на Новосадском сајму су седми Међународни сајам инвестиција и Дани енергетике, које се одржавају се од 23. до 25. октобра.

 

Шид: Светиња ускоро под кровом
Шид: Након трогодишње паузе, настављени су радови на кровној конструкцији цркве кнеза Лазара у Шиду.

Док црква не буде покривена, литургије се служе у монтажној цркви, која је саграђена уз помоћ донатора Милана Вејића из Ветерника, а коју су опремили властитим средствима.

– Половином октобра почеле су припреме за постављање кровишта. Већ сад су у припреми тесарски радови на апсиди и певници и на стубовима торња. Ове радове смо могли наставити захваљујући приложнику архимандриту у манастиру у Привиној глави Гаврилу – каже власник фирме „Зидар“ рп. доо – Раде Перић, који обавља радове на цркви. – Ако би се прикупило од народа и других приложника, преко милион динара, ове године бисмо могли завршити кровну конструкцију, покрити цркву и поставити олуке.

– Тачно 15. октобра ове године навршило се годину дана мог службовања у овом храму. У том времену, заједно са верницима, очистили смо порту од велике количине цигала и разног шута, исто то смо учинили и у унутрашњости цркве, таком да, понека, када је неки већи празник, или имамо значајне госте, литургуја може да се служи и у самој цркви, иако је без крова.

Верујем да ћемо је ове године покрити, јер је све већи број верника радостан, кад види да настављамо радове, а неки од њих дају своје прилоге, у те сврхе. Очекујем да ћемо ову нашу Цркву кнеза Лазара успешно завршити, ако нам из Фонда за капитална улагања Војводине дају средства за завршетак радова на њој – истакао је парох Цркве кнеза Лазара Ђорђе Марић.

 

Нови Сад: „Рогаљ” окупља 50 излагача
Закључен је списак учесника четвртог „Рогља”, који ће у суботу 20. октобра бити одржан у Новом Саду, на Спенсу, и који окупља организаторе, углавном, сеоских, кулинарских, етно и забавних приредаба из Војводине, а чији је медијски покровитељ лист „Дневник”.

На „Рогљу” ће се представити више од 20 различитих приредби, са око 50 излагача, међу којима су и гости из Хрватске и Мађарске. Из Сврљига и ове године стиже „Белмужијада“ са специјалним програмом. У конкуренцији за награде „Рогља” и листа „Дневник” су следеће манифестације:

„Ал’ се некад добро јело, баш…“ , Раковац; „Bean фестивал – темеринска пасуљијада“, Темерин; „Чварак фест“, Каћ; Дан Гложана Дан кисачке сарме – Deň kysáčskej sármy; Дани Бочара; „Футошка купусијада“, „Ивањско цвеће – чувар традиције војвођанских Срба староседелаца“, Сивац; „Кајганијада“, Буковац; „Карловачки куглоф“, Сремски Карловци; „Кобасицијада“, Турија; „Ковиљска ракијада- парастос дуду“, Ковиљ; „Лемешки кулен фест“, Светозар Милетић; Овчарски дани, Врбас; „Палачинка фестивал“, Бачко Градиште; „Пастирски дан и мужљанска свадба“, Мужља; „Питијада“, Бачки Јарак; „Пударски дани“, Ириг; „Римски дани“, Хртковци; „Румфест“, Рума; „Сремски колач“, Рума; „Сремски свињокољ и кобасицијада“, Шид; „Штрудлијада“, Ново Милошево и „Стваралаштво жена Војводине“ са десет актива и удружења. „Рогаљ” је, према речима домаћина, побудио такмичарски дух међу приредбама који се пренео и на сам завршни чин. Тако из више места долази бројне екипе учесника. Међу најбројније ће бити „Пударски дани“ (Ириг), „Чварак фест“ (Каћ), „Пастирски дани“ (Мужља) и „Ивањско цвеће“ из Сивца.

Наставници Пољопривредне школе из Футога годинама успешно преносе многа знања из кулинарства и кућне радиности на своје ученике, који ће производима са свог салаша почастити госте.Одбор „Рогља” и посебан жири доделиће више признања организаторима приредби и појединцима. Велика плакета „Рогља” припашће најуспешнијој приредби и организатору за оригиналну и успешно реализовану идеју манифестације.

И ове године посебна награда је намењена манифестацијама које обећавају и које су се успешно представиле на „Рогљу”.Већина приредби, кажу у Организационом одбору „Рогља”, зависи од способности појединаца, па ће бити и проглашен најуспешнији менаџер у овом послу. 

Ковиљ: Гаси се ФК Шајкаш  после 104 године
Фудбалски клуб Шајкаш из Ковиља, због нагомиланих дуговања, престао је да се активно такмичи.

Један од првих клубова у земљи, основан давне 1908. године, због лошег рада неколико последњих управа, запао је у кризу и тренутно се налази пред гашењем.

„Да ли градске, покрајинске или локалне власти могу да пронађу неко решење, или бар краткорочну помоћ клубу који је један од зачетника фудбалског спорта у Бачкој и огромни доприносилац развоја спорта код нас?

Да ли ће ФК Војводина помоћи ФК Шајкашу и која ће бити судбина овог клуба видећемо тек у будућности?“, питају се навијачи.

Фудбалски клуб Војводина основан је шест година касније, а новосадски црвено-бели су први меч одиграли лета 1914. године управо против Шајкаша.