• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из Српске Црне Горе: Родни Крститељ и дукљанскa Нојева барка
Прочитај ми чланак

Вести из Српске Црне Горе: Родни Крститељ и дукљанскa Нојева барка

0

Добри стари Маркес лијепо је рекао „живот је чуднији од сваке маште“.
Потоњи потез Роднија и екипе око спашавања одавно потопљење трговачке флоте и „крштења“ брода громопуцатељног имена стварно превазилази машту и домете на све навиклог домаћег бирачког тијела.

Не зна се што је трагикомичније. Симболични покушај обнављања флоте под дукљанском орнаментиком од стране оних истих који су разграбили имовину респективне „Југооцеаније“ и „Прекоокеанске пловидбе“, или одабир назива који подсјећа на једну крупну националну крађу и превару. То су морамо признати врхунски домети маште дукљанске политичке елите, на којима би им позавидјели и јунаци оне енглеске серије „Преваранти“. Како од већег направити мање, а то сиротињски мало алхемичарски приказати као огромно.

Прво су бестидно опљачкали имовину которског бродарског гиганта, раскрчмили флоту од педесетак прекоокеанских бродова, а онда се кредитно задужили за два брода код Кинеза. Гле чуда, бродове кредитно купују од оне исте државе о којој је Катунски Гебелс уочи датума којим је „крштено“ ово пловило говорио снисходљиво и цинички како само он зна. Прво су уз ватромет и прангије најављивали да ће први брод о који је Гебелс неуспјешно покушавао да разбије боцу шампањца, поносно вијорити державну кокицу, а онда су свега пар дана касније барјак смотали и на јарбол подигли тзв. „заставу погодности“ неке мале енглеске колоније у Пацифику.

И тако наш Родни (сјетите се епизоде „Мућки“ о шверцу дијаманату из Холандије) отисну се стопама Марка Пола да би спасио октобарске изборе под радним називом „Имунитет Дон Микелеа 3“. У Кини се преобрати и постаде Родни Крститељ, иако је библијски отписан са ДПС изборне листе. Ваљда је припремио бродицу за миропомазање које ће (бар би био ред) довршити Мирасх са братијом кад уочи избора уз помпу и конфете брод уплови у „Дукљанске вртове“ (дојучерашњу Завалу). Јесте грешни Родни приграбио ореол крститеља, али тешко ће постати Ноје, јер ће послије избора на „21.мају“ како ствари стоје бити велика гужва дукљанских моћника са картом у једном правцу. Не бих се зачудио да већ постоји пригодна листа укрцавања, ко ће са ким у кабину.

 Гебелс у својој кабини чита „Мај Кампф“ Мирасху и брату Цимбаљевићу, а Дон Микеле Светом Свету од Кримовице објашњава благотворно дејство пчелињег уједа и коре од банане док Шишко прави распоред дежурства на броду о којег ће се разбијати таласи надолазећег плимног изборног таласа.

 

(Драгутин Димитријевић Апис,  ин4с.нет)