Прочитај ми чланак

ЗВЕЗДА ПРАВИ НОВИ ШАМПИОНСКИ ТИМ: Утисци Милојевића о овосезонским странцима

0

Овосезонски циљеви су остварени, Звезда са Милојевићем на клупи сада прави нови шампионски план.

Током разговора на ТВ Арена Спорт, тренер новог шампиона Србије Владан Милојевић је имао занимљив осврт на странце који су ове сезоне играли у Црвеној звезди, посебно на Бена, али и Рикардиња који се у првом делу сезоне није снашао и врло брзо завршио епизоду на Маракани.

“Бен је у Олимпијакосу играо шпица, полушпица, може да игра све четири позиције у нападу. Он је један изузетан играч што се тиче енергије коју има.

Али, јако је тешко кад дође нови играч, поготово странац. Можда се направи помпа да је он нешто што није. Рикардињо се није снашао иако је добар играч. То је била моја бојазан и за Бена. Морате да имате личност да играте у Црвеној звезди. Играч мора да буде јак, јер није исто играти у клубу где су велика очекивања, где морате стално да побеђујете, и негде где амбиције нису на нивоу Црвене звезде. Ево, Муса је отишао у Енглеску, није могао да се истакне, вратио се у ЦСКА и опет је најбољи играч.

Данас можете лако да видите карактеристике играча, али да ли он као личност прихвата неке ствари, да ли је компатибилан са осталим играчима, да ли је носталгичан…? Није лако променити државу, континент, и тако даље. Знате у школи кад ти је прва оцена петица, ти се целе године ‘возиш’ на тој петици, имаш неки кредит. А кад у старту добијеш лошу оцену, онда и кад знаш, наставник мисли да си преписао.

Мора да постоји хемија. Рикардиња сам желео да наградим против БАТЕ-а, али није затворио, примили смо гол у оној ситуацији, после чега је и психички пао“, објашњава Милојевић.

Оно што навијаче у овом тренутку, после освојене титуле, највише занима, јесте летњи прелазни рок и да ли ће Звезда појачана ући у квалификације за Лигу шампиона.

“Имамо добар тим и сигурно је реално да са овим тимом кренемо у квалификације. Пројектовано је да остану сви који имају уговоре, али тржиште је такво, сигурно је да ће бити и долазака и одлазака, али још је рано причати конкретније.

Клуб мора од нечега да живи, то је тај проблем што је Звезда један велики систем, треба и омладинска школа да живи. Не могу за сад да кажем који играчи ће отићи“, признаје Милојевић.

У медијима се већ помињу потенцијална појачања, попут Мелега, Јевтовића, Стојиљковића…

“Док се званично не објави саопштење клуба да је неко потписао, не могу ништа да кажем… Нама је сваки добар играч добродошао, али има доста њих који су под уговором. Није то тако лако, али господа Мркела и Терзић добро обављају свој посао“, констатује Милојевић.

Потом се осврнуо и на свој договор са управом клуба о наставку сарадње до 2020. године, на шта се чекало још од зимус.

“Који то тренер треба да дође у Звезду, а да му се не тражи резултат? Сваки тренер који нема амбиције за највише циљеве, не би требало ни да ради у Звезди.

Ја не волим да се појављујем у медијима пуно, истина је да смо у децембру причали, ја сам рекао да желим да сачекам, да видимо да ли ћемо да испунимо циљ. Кад смо то испунили, сели смо и за пет минута се договорили.

Ја знам како Звезда функционише, нема ту места за нека условљавања. Идемо даље, ка новим циљевима, треба да будемо вредни, да радимо, тренирамо. Увек треба имати мотив, ја га имам – да урадимо све да играмо у Лиги шампиона.

Никад нисам обећавао, не волим популизам. Видели сте, ви урадите све, али једна ситуација, као против Краснодара може да одлучи, можда онај Пешићев гол, на пример. Ко зна где бисмо данас завршили да тога није било…“, подсећа Милојевић.