Прочитај ми чланак

Зашто се уцењује Саша Илић?

0

sp-ilic_620x0(Новости)
Живот пише романе, а фудбал често драме. Тужно је и ружно читати да се у Партизану ценкају са капитеном Сашом Илићем око продужетка уговора. Да хоће да му примања смање готово за пола и да га стављају у исту раван са осталима, јер, забога, плате и рате морају да се „крешу“.

Заборавља се при том да је Саша легенда Партизана, да је од 17 професионалних сезона 12 провео у Хумској, да је црно-бели дрес облачио 614 пута (испред њега је само Момчило Вукотић са 791 утакмицом), да је постигао 115 голова и да ће вероватно са трона скинути неприкосновеног Моцу (118). Али, нема потребе да се враћамо у прошлост, јер је Саша садашњост, а и будућност. Бар би требало да буде.

Подсећамо, у две последње сезоне, да не идемо даље, био је вођа екипе, мотор, сигурно и најзаслужнији за победе и трофеје. Играо је и болестан и повређен, а када би изостао, било је јасно да је Партизан један тим са капитеном, а други без њега.

И сада, када ће Илић вероватно одиграти своју последњу сезону, челници клуба му постављају ултиматум. За ту суму српски шампион, зацело, неће запасти у финансијске проблеме, далеко од тога, па ако је већ тако, онда, немојте се ценкати са капитеном. Поготово зато што морате да се сетите да је Партизан остао дужан Саши када је отишао у Галатасарај, па је по повратку прву годину играо малтене за џабе. И даље му се дугује…

Као клуб који пледира да је европски, Партизан би морао и да се понаша европски. И да упути поглед ка Италији. Председник Интера Масимо Морати је припремио нови уговор за Хавијера Занетија, који ће у августу напунити 40 година. А зар треба подсећати да је дуговечни Аргентинац покидао Ахилову тетиву и бар још шест месеци неће крочити на терен. Питање је и како ће и колико ће моћи да игра на врхунском нивоу.

Али, то није ни битно, једноставно то је поштовање, респект који капитен Интера заслужује. А заслужује га, свакако, и капитен Партизана.