Прочитај ми чланак

Зашто је Харков кључ руских напада

0

За сат на једну позицију пало 25 авионских бомби: Ово су главни циљеви жестоке офанзиве

Најважнији циљеви – стварање тампон зоне уз границу и онеспособљавање фабрике тенкова

Оперативна група „Север“ руске армије у петак у четири сата ујутро започела је снажну артиљеријску ватру из самоходних артиљеријских оруђа и и вишецевних ракетних лансера по украјинској територији у Харковској области.

Удари ракета и граната комбиновани су са масовном употребом планирајућих авионских бомби које су падале по украјинским позицијама. О јачини напада говори и податак да је на једну позицију за сат времена пало 25 авионских фомби типа ФАБ-500 са планирајућим додатком који су лансиране са јуришних бомбардера СУ-34.

Продор на територију Харкова из правца Русије је први удар на Украјину после 24. фебруара 2022. године.

У априлу 2022. после повлачења руских трупа из Кијевске, Сумске и Харковске области напада копнених трупа из правца Русије није било.

Оперативна група Север под командом генерала Александра Лапина има 50.500 војника, 400 тенкова, 930 борбених возила пешадије, 990 комада артиљерије и 120 комада ВБР има тежишни задатак стварања тампон зоне уз руско-украјинску границу до тромеђе Украјине-Русије и Белорусије како би се зауставили аритљеријско-ракетни масовни напади на Курск, Брјанск и Белгород.

Посебан фокус руске војске је други по величини и индустријски најважнији град Украјине Харков, који има и јаку војну индустрију.

Треба напоменути да последња два месеца сам Харков је под масовним ракетним ударима руске војске. Русија град напада са дроновима камиказама, тактичко-балистичким ракетама Искандер М, затим планирајућим авионским бомбама ФАБ -500, ФАБ-1500 и ФАБ-3000 који су разарали периферију Харкова и тај милионски град оставили без струје и воде.

Тешки услови живота велики број цивила су натерали да напусти Харковску област. Верује се да је Русија заправо користила модификовану америчку доктрину „Шокирај и заплаши“, са чиме је популација ове области уз границу са Украјином знатно смањена.

Иначе Украјина је последња три месеца интензивно користила зону Харковске и Сумске области за упаде диверзнатско-терористичких група на територију Белогродске, Курске и Брајнске области комбиновано са ударима дронова камиказа и ударима вишецевних ракетних система.

Осим стварања тампон зоне уз границу са Русијом, Харков за Русију има веома важан значај осим близине Белгорода, Харков је значајан због јаке индустрије.

Пре свега у том граду се налази друга највећа фабрика тенкова и ремонтни завод Морозов машин биро.

Наиме у време Совјетског Савеза то је била друга по величини фабрика тенкова испред Омска и иза Нижњег Тагила на Уралу.