Прочитај ми чланак

Зашто Лорбек крије уговор са Евролигом?

0

Rakocevic-Lucic

(Вечерње новости)

Правила Евролиге су јасна! Следеће године у елити могу да играју само Црвена звезда, Партизан, Олимпија или Цедевита, односно једини тимови који из АБА лиге могу да се пласирају на фајнал-фор, а испуњавају све прецизне услове у најелитнијем такмичењу под Б лиценцом.

То недвосмислено проистиче из договора Евролиге и АБА о томе који путеви из регионалног такмичења воде ка континенталној елити искључиво вођеним „законом“, односно Правилником, што је и наведено у недавном саопштењу за јавност Евролиге.

Међутим, изјава председника АБА лиге Радомира Лорбека у том саопштењу, ипак, ствара забуну. Наиме, он је рекао да „Споразум дозвољава учесницима АБА лиге који тренутно не испуњавају све услове за Евролигу да се региструју као домаћини у другом граду или дворани“.

Ако баш тако пише, зашто није наведено у саопштењу Евролиге? Све личи да се Лорбек ослања на „могућност“, не и „обавезу“ Евролиге да дозволи накнадну промену места играња клубовима који не испуњавају услове за Б лиценцу. Шта ће се десити ако неко од њих (Игокеа, Раднички, Будућност) на терену, ипак, освоји једно од прва два места и дође пред врата Евролиге, која може, али и не мора, да им дозволи уступке? Или можда Лорбек верује да поменути клубови неће доћи у ту ситуацију?

Зашто нико из АБА нема храбрости да јавно и директно каже какво је стање? Такође, требало би и да се појасни зашто Лига потписани докумет са Евролигом ни јуче није доставила свим клубовима регионалног такмичења. Уместо да то ураде, њени челници су усмено објашњавали, остављајући прилику да сваки клуб, под притиском медија, тумачи важан акт, чак и ако га није видео у оригиналу.

Нејасно је и зашто су током преговора са Евролигом челници АБА, који би требало да буду представници учесника регионалног такмичења, све време држали клубове у информативном мраку. Има ли смисла да клубови, тек после изјаве у медијима Јосипа Билића, директора за такмичење АБА, сазнају да је „споразум постигнут, али да су се две стране договориле да изађу дан касније у јавност“?

Из свега се намеће питање да ли челници АБА, из целог хаоса, који су управо они створили погрешним тумачењем правила Евролиге, што су јавно признали (како су рекли из добре намере), заправо покушавају да сачувају само своје фотеље, а да највећу штету трпе клубови?

ТЕХНИЧКИ УСЛОВИ ЗА Б ЛИЦЕНЦУ
* Дворана са минималним капацитетом од 5.000 места, која је удаљена мање од четворосатног комерцијалног лета од Франкфурта (географски центар Европе).
* Доступност најмање два хотела са четири звездице у градској зони у којој се налази дворана.
* Међународни аеродром удаљен највише 100 километара од дворане, са довољно дневних летова за долазак тима у нормалним околностима.
* Клуб мора да буде у стабилној финансијској позицији.