Прочитај ми чланак

Управни одбор РТС тера РТС да се извини због изјаве Богдановића о женама фудбалера

0

Фудбалски аналитичар Раде Богдановић из Сарајева је као коментатор РТС-а (плаћен је за то каже члан УО) за неуспех фудбалера "поткачио" и жене фудбалера, које се о трошку репрезентације башкаре по Катару са све децом. Међу њима има и беба које се ноћу буде, тако да је питање колико очеви фудбалери могу да се наспавају.

„Није ми се свидела та ситуација да су супруге фудбалера отишле у Катар. То је лоша организација да у хотелу имате јако пуно људи који не припадају репрезентацији. Њихове жене на ову лову, на ову „паруштину“, то је парада кича! Где кич дође ту нема ни среће ни расположења. Али, надам се да ће они да схвате важност ове утакмице (са Швајцарском). Да сам ја на месту фудбалера, ја бих већ вечерас угасио телефоне, рекао бих: што сте ме звали – звали, ја се концентришем на утакмицу. Љуљај то дете, купај се у тим милионима и пусти ме да играм!“, прокоментарисао је Богдановић.

На његов коментар је одмах скочило „лево крило режима“ из Сорош сектора, прогласивши га „женомрсцем“ и упутило захтев РТС-у да се јавно извини гледаоцима који се углавном слажу са Богдановићем.

Руководство јавног сервиса није желело за Данас да се изјасни о Богдановићевој изјави, али су зато то учинили председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек и члан УО геј активиста Предраг Аздејковић (лево крило Вучићевог режима на буџету). Њих двојица сматрају је изјава – сексистичка.

Кланшчек наводи да иако није његов посао (председник УО) да се меша у уређивачку политику, али да је изјава Богдановића да „где жене дођу, то је парада кича“ њему до те мере скандалозна и сексистичка, да би одговорни са РТС-а требало да поднесу оставку или бар да се извине гледатељкама?!

Геј активиста и Вучићев бот Предраг Аздејковић каже да је срамота то што се десило.

– Оно што је још већи проблем, како сам прочитао у медијима, Богдановић је плаћен од стране РТС да ексклузивно коментарише утакмице. Што у преводу значи да сви грађани, па и жене које је сексистички увредио, плаћају његов ангажман на РТС-у и његове мизогине изјаве! Сматрам да РТС треба да се извини и да прекине сарадњу са дотичним, јер му није место на јавном сервису – поручио је Аздејковић.

Према његовом мишљењу, проблематична је и Богдановићева изјава да су мушкарци који нису ишли у војску “размажени и мало неспособни за живот”.

У одбрану жена фудбалера су одмах устале и бројне НВО Сорош експозитуре, тврдећи да су таве изјаве опасне јер могу бити окидач за насиље над женама.