Прочитај ми чланак

Уопште није добро

0

Понавља се 2021. година и Аустралијан опен, када је Новак Ђоковић до девете титуле стигао повређен.

Српски тенисер је тада у трећем колу Мелбурна доживео руптуру мишића стомака, дужине 1,7 центиметара, која је након турнира додатно „порасла“.

Фото: Твитер/принтскрин

Заиста је тај меч са Тејлором Фрицом био невероватан, у пет сетова, а Новак је практично играо из места, без кретања, само је шамарао лоптицу и на крају оставио у чуду Американца.

Новак је потом ређао победе, прво над Милошем Раонићем, Сашом Зверевом, Асланом Карацевом, да би у финалу почишћен био Данил Медведев.

Сада је ситуација слична, а опет другачија – мишић је очигледно покида. Не знамо колико, али довољно да унесе стрепњу у редове Новаковог тима.

На моменте, у дуелу са Енцом Куакоом, деловало је заиста фрустрирајуће гледати Ђоковића како храмље због задње ложе и врти главом беспомоћно у правцу свог тима.

Током другог сета био је приморан на медицински третман, када је отишао у свлачионицу. Вратио се бољи, готово опорављено, али уз дозу опрезности.

Додуше, нервоза је била и те како присутна. Није ни чудо када вам на путу до јубиларне 10. титуле стоји повреда.

Уочи меча су га наљутили и људи из Еуроспорта, због нетачног извештавања, док су му током дуела главобоље задавала четворица пијаних навијача, који нису навијали за Куакоа, већ против њега.

Иако је стигао до трећег кола, реално без већих проблема против Карбаљеса Баене и Куакоа, следи јако, јако озбиљан ривал, Григор Димитров.

Међусобни скор је на страни српског аса (9-1), изгубио је само у Мадриду 2013, али једно је играти свеж и „читав“, него овако – са сумњом у своје тело.

А невоља је почела у полуфиналу Аделејда, у сусрету са Данилом Медведевом, којег је победио, баш као и Себастијана Корду у финалу.

Тада је оптимизам пред Аустралијан опен унео речима да је повреда присутна, али да није ништа озбиљно.

„Не могу да кажем да ми није прошло кроз главу, везано за наступ на Аустралијан опену, али не можете да калкулишете на терену. Што се мене тиче, на овом нивоу, у овој фази каријере и живота, сваки меч је веома битан и сваки се рачуна. Покушавам да дам све од себе где год да сам и да победим“, рекао је Ђоковић после титуле у Аделејду.

Из ове перспективе право је питање да ли је Новак добро поступио што није одустао од овог турнира из серије 250, већ у полуфиналу против Медведева.

Меч са Кордом је био изузетно напоран и напет и сигурно није помогао у лечењу повреде, за коју нема лека. Једини лек је време и одмор.

Ђоковић покушава да искористи чињеницу што на Гренд слему увек постоји дан паузе, током којег може да мирује.

То са друге стране доноси и несумњиво испадање из ритма, а дуже задржавање на терену због чињенице што се игра у три добијена сета, логично, такође, не иде у прилог.

Ђоковић је током турнира у Мелбурну у више наврата истицао да му се догађа деја ву, у смислу цепања мишића, које је имао и 2021, те да му лекови помажу да преброди најтеже тренутке.

„Није уопште добро, да будем искрен са собом. Али идем дан по дан, молим Бога да помогне, ту су и физиотерапеути. Хајде да идемо дан за даном, надам се да ћу бити спреман“, рекао је Ђоковић после меча са Куакоом.

Практично једино питање сада је у коликој мери ће бол и повреда отежати ствари Новаку, који ће сигурно играти до краја, без обзира на све.

Олакшавајућа околност је жреб и незапамћена сеча фаворита у Мелбурну, у којем први пут после 20 година, после треће рунде, неће бити Топ 3 играча света.

Карлос Алкарас се није појавио, а редом су испадала озбиљна имена попут Рафаела Надала, Каспера Руда, Саше Зверева, Матеа Беретинија, Тејлора Фрица…

Ситуација је таква да су играчи попут Димитрова, односно Бенжамена Бонзија и/или Алекса де Минора, који долазе у осмини финала, свакако нису имена која могу да поремете Новака – да је здрав.

Ако буде био јачи од њих и од повреде, већи изазов би требало да дође у четвртфиналу (Холгер Руне/Андреј Рубљов), него у полуфиналу, где су потенцијални ривали Томи Пол, Џенсон Бруксби, Роберто Баутиста Агут и Енди Мари.

Новаку за овако кратко време врло вероватно тешко може да буде боље. Кључ је да се стање, од нових напора, не погорша.

Антиинфламаторни лекови свакако имају своју функцију и дејство и помажу да макар бол не представља толики проблем.

Сетимо се случаја Рафаела Надала на Ролан Гаросу, који је играо са умртвљеним стопалом и стигао до трофеја на свом омиљеном турниру.

Новаку је Аустралијан опен, где је девет пута тријумфовао, свакако омиљени турнир, а у светлу приче о повреди, на крају бисмо, ипак, да будемо оптимистични.

„То искуство од пре две године ми је помогла. Ако се по јутри дан познаје. Биће добро све“, рекао је Новак у Мелбурну.

Први у низу борби предстоји му у суботу од 09.00 по српском времену, када му на црту излази Григор Димитров.